https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedska-elektrarna-misto-uhli-spaluje-odevy-od-h-m
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédská elektrárna místo uhlí spaluje oděvy od H&M

24.11.2017 18:26 | PRAHA (ČTK)
Teplárna a elektrárna ve švédském městě Västeraas (na snímku) se rozhodla do roku 2020 přeměnit ze zařízení spalujícího ropu a uhlí na zařízení bez fosilních paliv.
Teplárna a elektrárna ve švédském městě Västeraas (na snímku) se rozhodla do roku 2020 přeměnit ze zařízení spalujícího ropu a uhlí na zařízení bez fosilních paliv.
Foto | N Stjerna / Flickr
Teplárna a elektrárna ve švédském městě Västeraas se rozhodla do roku 2020 přeměnit ze zařízení spalujícího ropu a uhlí na zařízení bez fosilních paliv. V rámci přeměny začala spalovat odpad, mezi kterým je i oblečení, které se nepodařilo prodat oděvnímu řetězci Hennes & Mauritz, napsala agentura Bloomberg.
 

"Pro nás je to materiál, který lze spálit," říká Jens Neren, ředitel oddělení dodávek paliva firmy Mälarenergi, která elektrárnu vlastní a provozuje. "Našim cílem je využívat pouze obnovitelné a recyklované palivo."

Švédsko se chlubí tím, že produkce jeho elektřiny je téměř bez emisí díky jeho vodním, jaderným a větrným elektrárnám. Některé obce však stále využívají uhlí a ropu k vytápění domů a kanceláří během chladných zimních dní. Největší skandinávská ekonomika doufá, že do konce tohoto desetiletí se jí podaří odstranit i poslední elektrárny na fosilní paliva díky jejich přeměně na elektrárny spalující biopaliva a odpad.

Mälarenergi má dohodu se sousedním městem Eskilstuna, že bude spalovat jeho odpad, včetně odpadu z centrálního skladu společnosti H&M, který se ve městě nachází. Firma H&M však zdůraznila, že nenechává spalovat oblečení, jehož nošení je bezpečné. Podle zákonů však musí zajistit, aby oblečení, které obsahuje plíseň nebo nevyhovuje přísným omezením o chemikáliích, bylo zničeno, uvedla mluvčí H&M Johanna Dahlová.

Elektrárna ve Västeraas od počátku letošního roku spálila zhruba 15 tun oděvů od H&M. To je zlomek z celkem spálených 400.000 tun odpadu, upozornil Neren. Mälarenergi má dohody také s několika dalšími městy v okolí, od kterých dostává odpadky, a dokonce dováží odpad z Británie. Zařízení je staré 54 let, dodává elektřinu asi 150.000 domácností a v době svého vrcholu, v roce 1996, spálilo 650.000 uhlí. Zařízení má stále dva generátory na fosilní paliva. V roce 2020 mají být vyměněny za nový kotel na recyklované dřevo, který doplní nynější jednotky spalující biopalivo a odpad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist