https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-pet-miliard-korun-pujde-z-fondu-eu-do-projektu-na-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř pět miliard korun půjde z fondů EU do projektů na vodu

23.1.2016 10:21 | PRAHA (ČTK)
Téměř pět miliard korun se bude investovat do vodohospodářských projektů a stamiliony korun poputují na rekultivace starých skládek. Evropské dotace obdrží rovněž projekty na výstavbu a modernizaci bioplynových stanic. Státní fond životního prostředí ČR uzavřel příjem žádostí o podporu ve čtyřech výzvách z Operačního programu Životní prostředí pro roky 2014 až 2020, které vyhlásil loni v říjnu. Zájemci poslali na fond přes pět stovek žádostí za téměř 6,5 miliardy. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.
 

Největší zájem byl o výzvy za 3,3 miliardy korun na výstavby a modernizace kanalizací a čistíren odpadních vod. Podle ministra Richarda Brabce (ANO) to ukazuje, že ani přísně nastavené podmínky výzvy na efektivní nakládání s vodami a jejich čištění, včetně požadavku na oddílné kanalizace pro separaci dešťové vody, nijak žadatele neodradily.

"Na projekty MŽP zároveň poskytuje půjčky až do výše 37 procent ze způsobilých výdajů projektu. Z dotací nově hradíme i výdaje na připojení jednotlivých nemovitostí," uvedl ministr. Projekty fond vyhodnotí v dubnu.

MŽP od loňska eviduje na 1400 projektů za 30 miliard, řekl v pátek ČTK Brabec. Na zlepšení životního prostředí by podle něj mohly být letos z evropských fondů vypsány výzvy za dalších 20 miliard korun.

Projekty na zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní mohly využít 1,6 miliardy korun, fond přijal na čtyřicítku žádostí za 900 milionů. Jde o projekty na výstavbu a modernizaci úpraven vody nebo například na zvyšování kvality zdrojů pitné vody.

Pro výstavbu a modernizaci bioplynových stanic je připraveno 300 milionů korun. Fond přijal jen čtyři žádosti o podporu za necelých 92 milionů. V minulém programovém období bylo pro srovnání podpořeno devět bioplynových stanic. Podporu získají totiž jen ty projekty, které budou nakládat na vstupu minimálně z 25 procent s takovými druhy odpadů, které je možné materiálově využívat, nebo nejsou k materiálovému využití vhodné. Dvanáct žádostí za 215 milionů poslali také zájemci o rekultivaci starých skládek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist