https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tretina-lidi-hvezdnou-oblohu-kvuli-svetelnemu-smogu-nevidi-ledky-by-to-mohly-jeste-zhorsit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třetina lidí hvězdnou oblohu kvůli světelnému smogu nevidí. LEDky by to mohly ještě zhoršit

14.6.2016 01:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Světelné znečištění nad Evropou. Modrý štítek s kroužkem ukazuje na Prahu.
Světelné znečištění nad Evropou. Modrý štítek s kroužkem ukazuje na Prahu.
Zdroj | CIRES.
Mléčná dráha na noční obloze působí velkolepým dojmem. Kvůli světelnému znečištění ji však jedna třetina lidstva vidět nemůže. Světelný smog je jedním z všudypřítomných dopadů činnosti člověka na životní prostředí. Noční obloha nasvícená městy a továrnami nemá vliv jen na viditelnost hvězd, ovlivňuje také životy nočních živočichů a jejich ekosystémů. Upozornili na to vědci z mezinárodního badatelského týmu. A varovali před tím, že nástup LED diod by mohl situaci ještě zhoršit, pokud se budou používat stejně špatně, jako dosavadní osvětlení.
 

Ve Spojených státech amerických je Mléčná dráha v nedohlednu pro osmdesát procent populace. „Máme tu celé generace lidí, kteří na vlastní oči Mléčnou dráhu neviděli,“ říká jeden z vědců Chris Elvidge z Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Mezinárodní tým vedený italským vědcem Fabio Falchim aktualizoval globální atlas světelného znečištění. Díky satelitu s vysokým rozlišením a měření jasu oblohy se jim podařilo sestavit zatím nejpřesnější posouzení světelného smogu. 3D model je dostupný zde. Mapa samotná je dostupná zde.

„To téma je důležité i z toho důvodu, že lidstvo právě přechází na LED osvětlení. Provozně levné osvětlení by mohlo vést k dvou až trojnásobnému navýšení světelného smogu,“ varuje Fabio Falchi.

Světelné znečištění nad Berlínem. Mléčnou dráhu nevidět.
Světelné znečištění nad Berlínem. Mléčnou dráhu nevidět.
Foto | A. Jechow / IGB
V Evropě je podle vědců jen několik málo oblastí, kde lze noční oblohu sledovat bez světelného znečištění. Mezi nejhůře postižené země G20 patří Itálie a Jižní Korea, naopak mezi nejtemnější Kanada a Austrálie. V USA jsou posledními útočišti temné oblohy rozsáhlé oblasti národních parků.

Podle vědců je důležité na světelné znečištění coby problém poukazovat. Kromě toho, že negativně ovlivňuje přirozené přírodní děje, je totiž problémem čistě technickým. Správné clonění, směrování a používání správných svítidel by mohlo snadno světelné znečištění omezit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

22.6.2016 15:31
Pak je to především o tom, jaké venkovní osvětlení si člověk pořídí na barák. A jak vidno, designéři si s tím moc hlavu nelámou. Takže je to na nás lidech, abychom si vybrali to správné. http://www.rajsvitidel.cz/venkovni-osvetleni/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist