https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-obydlenych-ostrovu-zije-jen-desetina-zraloku-nez-kolik-by-more-uzivilo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U obydlených ostrovů žije jen desetina žraloků, než kolik by moře uživilo

30.4.2012 02:06 | HONOLULU (Ekolist.cz)
Dva potápěči vybaveni záznamovým zařízením právě získávají data o velmi pohyblivých rybách, jako jsou právě žraloci.
Dva potápěči vybaveni záznamovým zařízením právě získávají data o velmi pohyblivých rybách, jako jsou právě žraloci.
Licence | Volné dílo (public domain)
Žraloků v posledních třech dekádách významně ubývá. Důvodem je jejich lov kvůli kulinárnímu využití, stávají se nechtěnými úlovky při rybářských výlovech a část jich padne za oběť sportovnímu rybářství. To vše se ale týká žraloků, kteří žijí na volném moři. Vědci donedávna nedokázali odhadnout, jak jsou na tom žraloci z pobřežních vod. Poprvé přicházejí s výzkumem populace žijící na útesech v Tichém oceánu. A výsledky jsou snad ještě horší, než u žraloků z volného moře.
 

Mezinárodní tým vědců zveřejnil zprávu v časopise Conservation Biology. Studie zkoumala 46 ostrovů a atolů v amerických vodách Tichého oceánu jako součást projektu NOAA. Vědci porovnávali data z málo navštěvovaných oblastí s těmi, kde je silný dopad lidské činnosti.

"Odhadujeme, že populace žraloků, kteří žijí v blízkosti útesů, poklesla o více než 90 % v silně zasažených oblastech, oproti těm nejméně dotčeným," říká Marc Nadon z Ústavu pro výzkum moře a atmosféry (JIMAR). "Krátce řečeno, lidé a žraloci nejdou dohromady," dodává Jerry Ault z univerzity v Miami.

K získání dat použili vědci novou metodu, kterou nazvali výzkum vlečnými potápěči. Dva potápěči vybaveni záznamovým zařízením byli taženi za malou lodí, aby získali informace o velmi pohyblivých rybách, jako jsou právě žraloci. Právě data od potápěčů se stala základem pro výpočet hojnosti žraloků. Běžný způsob podvodního sčítání se totiž nedá využít při snaze odhadnout, kolik žije velkých a rychle se pohybujících ryb na relativně rozsáhlé ploše útesů.

Jen deset procent žraloků přežije v blízkosti obydlených ostrovů. Na fotografii žralok spanilý
Jen deset procent žraloků přežije v blízkosti obydlených ostrovů. Na fotografii žralok spanilý
Licence | Volné dílo (public domain)

Vědci shromáždili údaje z téměř 1600 záznamů potápěčů a porovnávali je s informacemi o rozlehlosti areálu, teplotě moře a biologické bohatosti území. A také s množstvím lidí, kteří žijí v blízkosti nebo útesy navštěvují. Největší dopad měla podle modelů právě lidská činnost.

V okolí silně obydlených oblastí, jako jsou hlavní Havajské ostrovy, Mariánské ostrovy a Americká Samoa, byla populace žraloků pod silným tlakem, na rozdíl od míst ve stejné oblasti, které jsou, jednoduše řečeno, pro lidi moc daleko. "Odhadujeme, že v obydlených místech žije méně než deset procent populace ve srovnání se stejnými, ale neobydlenými, areály," dodává Marc Nadon.

Stejně jako všechny ryby i žraloci jsou na svém prostředí závislí. Potřebují teplou vodu a bohatství potravy, což potvrdil i výzkum, podle kterého žije v oblasti s teplejší vodu a větší produktivitou i více žraloků. Vliv člověka tak jednoznačně převažuje nad přírodními podmínkami.

"Vzorec výskytu žraloků v blízkosti obydlených ostrovů se potvrdil na všech zkoumaných místech a nerespektuje životní podmínky, které v daném místě poskytuje oceán," říká Ivor Williams, šéf výzkumné týmu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist