https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ankete-o-strom-roku-mohou-lide-hlasovat-i-nefunkcnim-mobilem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V anketě o Strom roku mohou lidé hlasovat i nefunkčním mobilem

14.6.2016 10:58 | BRNO (ČTK)
Nadace letos obdržela 57 návrhů na Strom roku, dvanáct finalistů vybrala odborná porota
Nadace letos obdržela 57 návrhů na Strom roku, dvanáct finalistů vybrala odborná porota
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lenka Mitrenga / Nadace partnerství
Lidé mohou počínaje středou hlasovat v dalším ročníku ankety Strom roku 2016. Do finále postoupilo dvanáct stromů z různých koutů republiky, které chtějí zaujmout veřejnost a zároveň získat finance na odborné ošetření nebo výsadbu ve svém okolí. Uvedla to Nadace partnerství, která soutěž organizuje. Loni titul získala lípa z Tatobit na Semilsku. Letošní vítěz bude slavnostně vyhlášen 20. října.
 

Rozhodovat o vítězi ankety bude možné prostřednictvím dárcovských SMS a hlasovacích archů až do 10. října. Novinkou je možnost hlasovat prostřednictvím recyklace použitých mobilů. V místě, kde finalisté rostou, jsou umístěné sběrné boxy firmy Asekol, kde mohou lidé telefony odevzdat. Za každý recyklovaný mobil pořadatelé finalistovi přičtou 20 hlasů.

"Díky recyklaci mobilních součástek se nebudou muset zbytečně těžit suroviny a ničit životní prostředí," uvedla Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Kromě toho, že anketa zviditelňuje stromy se zajímavou historií nebo příběhem, pomáhá získat finance na jejich ošetření nebo péči o zeleň v jejich okolí. Každý, kdo pošle vybranému finalistovi dárcovskou SMS nebo zakoupí hlasovací arch, zároveň přispívá na konkrétní účel, který si zástupci stromu zvolili.

Nadace letos obdržela 57 návrhů na Strom roku, dvanáct finalistů vybrala odborná porota. Finalisté soupeří i o postup do mezinárodního klání Evropský strom roku 2017. Ale ani zbylé finálové stromy po skončení ankety neodejdou s prázdnou. "Jde se o veřejnou sbírku. Peníze, které lidé konkrétnímu stromu pošlou, pak navrhovatelé využijí k výsadbám, péči o strom, úpravě okolí nebo jeho větší propagaci," uvedla Krůpová.

Nadace Partnerství pořádá anketu Strom roku již 15 let. V průběhu této doby obdržela 1214 návrhů na Strom roku a do hlasování se zapojilo téměř 68 000 lidí. Hlasující v anketě přispěli na péči o stromy částkou více než 2,27 milionu korun.

Podrobné informace o finálových stromech a hlasování najdou zájemci na stránkách www.stromroku.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist