https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-beskydech-scitaji-vlky-medvedy-a-rysy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Beskydech sčítají vlky, medvědy a rysy

2.3.2012 14:54 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zatímco rys se vyskytuje i jinde,  medvěda a vlka lze vystopovat jen v beskydských lesích, kam se často zatoulají ze sousedního Slovenska
Zatímco rys se vyskytuje i jinde, medvěda a vlka lze vystopovat jen v beskydských lesích, kam se často zatoulají ze sousedního Slovenska
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Karel Brož / www.selmy.cz
Ve čtvrtek 1. března začalo tradiční mapování velkých šelem v Beskydech. Stopy rysů, vlků a medvědů hledají pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků. O víkendu se k nim připojí další zájemci.
 

„Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze 1200 km2 pohybuje,“ vysvětluje Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy, která mapování koordinuje. Podle odhadů se v Beskydech vyskytuje kolem osma až deset rysů, tři až pět vlků a jeden až tři medvědi.

Beskydy jsou jediným místem, kde v České republice žijí všechny tři šelmy. Zatímco rys se vyskytuje i jinde, medvěda a vlka lze vystopovat jen ve zdejších lesích, kam se často zatoulají ze sousedního Slovenska. Cestu jim však komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci.

Při mapování výskytu šelem se stopaři v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky sčítání vyhodnocuje Správa CHKO Beskydy. Závěrečná zpráva ze „sčítání“ bude k dispozici zhruba za měsíc.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou chráněni, jak českou, tak evropskou legislativou. Beskydy jsou proto zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. Počet šelem u nás ale bezprostředně souvisí se stavem populací těchto druhů na Slovensku a Polsku. Proto budou současně s českým mapováním výskyt šelem sledovat i v sousední CHKO Kysuce na Slovensku.

Mapování velkých šelem v Beskydech se poprvé uskutečnilo v roce 1984. Koná se tedy už po osmadvacáté.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist