https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-bezzasahovych-zonach-np-sumava-ponicila-boure-tisice-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V bezzásahových zónách NP Šumava poničila srpnová bouře tisíce stromů

15.9.2017 08:43 | VIMPERK (ČTK)
Srpnová bouře polámala v bezzásahových zónách šumavského národního parku tisíce stromů. Přesná čísla určí až letecké snímkování, které se uskuteční tento měsíc. Ilustrační snímek.
Srpnová bouře polámala v bezzásahových zónách šumavského národního parku tisíce stromů. Přesná čísla určí až letecké snímkování, které se uskuteční tento měsíc. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Rosenkranz / NP Šumava
Srpnová bouře polámala v bezzásahových zónách šumavského národního parku tisíce stromů. Přesná čísla určí až letecké snímkování, které se uskuteční tento měsíc. V bezzásahových zónách popadané stromy zůstanou, aby zetlely, a žádné nové se zde nebudou sázet. Srpnová bouře a vichřice na ostatním území parku poničila 120.000 krychlových metrů dřeva. Polámané a vyvrácené stromy v těchto lokalitách park nechá vytěžit. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák.
 

"První přesné údaje o počtu polámaných a vyvrácených stromů v bezzásahových zónách budeme mít po snímkování až v listopadu," uvedl. Dodal, že les v těchto lokalitách park ponechá přirozenému vývoji. Znamená to, že člověk nebude do procesu nijak zasahovat. Popadané stromy postupně zetlí a les se přirozenou cestou sám obnoví tím, že nové stromy vyrostou z náletů.

V zásahových zónách bude park postupovat jinak. "Zpracujeme tam veškeré poničené dřevo, to znamená oněch zhruba 120.000 kubíků. Místo toho vysázíme nové stromky," uvedl Dvořák. Šumavský park počítá s tím, že polomové dřevo prodá za nižší cenu než doposud. Ovlivňuje ji nadbytek dřeva na trhu. Většina majitelů lesů totiž těží mnoho stromů napadených kůrovcem. "V průměru jsme zatím prodávali smrkové dřevo za 1570 korun za kubický metr. Otázkou zůstává, o kolik se cena nyní sníží," uvedl Martin Kříž z šumavského národního parku, který jedná s odběrateli.

Ministerstvo zemědělství ve čtvrtek oznámilo, že do konce roku zakázalo všem vlastníkům lesů v zemi těžbu zdravého smrkového a borového dřeva. Nejdřív se podle úřadu musí zpracovat dřevo napadené kůrovcem a dříví z větrných kalamit. Nařízení začne platit na přelomu října a listopadu. Zákaz se nevztahuje na mimořádné těžby, prováděné na základě povolení nebo rozhodnutí orgánu státní správy lesů a na těžbu vánočních stromků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

15.9.2017 13:24
Bezzásahové zóny jsou semeništěm škůdců a inkubátorem nemocí a to si přece v malé české krajině nemůže nikdo dovoli. Teď jsem se vrátil z okolí Dobré na Šumavě.Je to zásahová zóna, ale co tam leží velkých tlejících smrků, provrtaných kůrovcem je neskutečné. Děs. Teorie "bezzásahovosti" mi připadá jako kdyby člověk se zápalem plic lehl do postele a čekal na uzdravení. To by asi nikdo se zdravým rozumem neudělal, pokud teda nechce umřít. Lze předpokládat, že až lesní škudci spasou českou geniální myšlenku, pak přeletí do němec, nebo rakous kde se o lesy vzorně starají. To se najednou i nějaký český úředník jistě probudí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist