https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ceske-lipe-budou-od-kvetna-tridit-bioodpad-i-lide-v-centru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V České Lípě budou od května třídit bioodpad i lidé v centru

14.4.2016 14:45 | Č. LÍPA (ČTK)
Česká Lípa platí za svoz a likvidaci bioodpadu ročně zhruba 800.000 korun, obyvatelé rozšíření systému finančně nijak nepocítí, od roku 2010 se ve městě za odpad neplatí, veškeré náklady hradí město.
Česká Lípa platí za svoz a likvidaci bioodpadu ročně zhruba 800.000 korun, obyvatelé rozšíření systému finančně nijak nepocítí, od roku 2010 se ve městě za odpad neplatí, veškeré náklady hradí město.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V České Lípě rozšiřují sběr bioodpadu, od května ho bude specializovaná firma svážet i z centra města. Zatím byly zapojeny do svozu bioodpadu jen okrajové části města, kde lidé žijí převážně v rodinných domech. I střed města je čtvrtí, ve které je vzhledem k počtu rodinných domků účelné svoz bioodpadu zajistit, řekla dnes českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD). O rozmístění hnědých popelnic na bioodpad po celém území města podle ní radnice zatím neuvažuje. Bylo by to příliš drahé.
 

Česká Lípa je v Libereckém kraji městem, které má s tříděním biologicky rozložitelného odpadu největší zkušenosti. Prvních 250 speciálních nádob na tento odpad pořídila radnice v roce 2007, když získala dotaci z Libereckého kraje. "Následně byl zahájen pilotní projekt svozu a likvidace bioodpadu a první lokalitou byl zvolen Svárov, kde je největší počet rodinných domů," doplnil mluvčí radnice Petr Pokorný.

V roce 2009 získalo město dotaci na pořízení dalších 250 nádob a svoz bioodpadu se rozšířil o Slovanku a Holý vrch. "V roce 2013 bylo na základě dohody se svozovou firmou Marius Pedersen pořízeno dalších 500 nádob na bioodpad, které si město postupně, podle požadavku občanů, pronajímá a svoz i likvidace biologicky rozložitelného odpadu byla rozšířena o lokality Kopeček, Stará Lípa a Dubice," dodal Pokorný. V loňském roce se svoz rozšířil i do Dolní Libchavy a teď mají možnost o přidělení speciální nádoby požádat také obyvatelé rodinných domů v centru města.

Česká Lípa platí za svoz a likvidaci bioodpadu ročně zhruba 800.000 korun, obyvatelé rozšíření systému finančně nijak nepocítí, od roku 2010 se ve městě za odpad neplatí, veškeré náklady hradí město. S tím, jak ve městě přibývá speciálních hnědých popelnic, roste i množství vytříděného bioodpadu. Zatímco v roce 2008 se ho svezlo 150 tun, loni už ho obyvatelé vytřídili čtyřnásobek. Obyvatelé částí města, kde se bioodpad nesváží, mají podle Pokorného možnost ho bezplatně odevzdat do sběrného dvora.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist