https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cine-objevili-vedci-rekordne-velkeho-velemloka-cinskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně objevili vědci rekordně velkého velemloka čínského

15.12.2015 01:25 | PEKING (ČTK)
Pra-pra-pra-předci velemloků žili ve stejné době jako několik druhů dinosaurů
Pra-pra-pra-předci velemloků žili ve stejné době jako několik druhů dinosaurů
Extrémně vzácný a rekordně velký exemplář velemloka čínského se podařilo objevit čínským vědcům. Podle jejich odhadů je obojživelník, kterého našli v izolované krasové jeskyni na jihozápadě Číny, starší 200 let. Informoval o tom zpravodajský server Daily Mail.
 

Mlok měří zhruba 1,4 metru a váží 47 kilogramů. Vědci ho přepravili do výzkumné stanice, aby ho mohli dále zkoumat. Velemloci čínští, kteří jsou největším druhem obojživelníka na světě, jsou na seznamu kriticky ohrožených zvířat.

Na planetě se vyskytují už více než 170 milionů let, a patří tedy k jejím nejstarším obyvatelům; jejich pra-pra-pra-předci žili ve stejné době jako několik druhů dinosaurů.

V posledních 30 letech ale jejich počty prudce klesly, a to především kvůli lidem. Maso velemloků je v Číně považováno za luxusní lahůdku, a části mlokova těla se také využívají v tradiční čínské medicíně. A to přesto, že Čína velemloka zařadila na seznam chráněných živočichů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist