https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cine-uhynul-nejstarsi-pandi-samec-na-svete-mel-140-potomku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně uhynul nejstarší pandí samec na světě, měl 140 potomků

28.12.2016 13:48 | PEKING (ČTK)
Pandy se na svobodě obvykle dožívají zhruba 20 let a v zajetí žijí většinou o pět let déle
Pandy se na svobodě obvykle dožívají zhruba 20 let a v zajetí žijí většinou o pět let déle
Nejstarší pandí samec na světě Pan Pan uhynul v chovném centru ve městě Tu-ťiang-jen v čínské provincii S'-čchuan. Jednatřicetiletý samec, který se zasloužil o zachování kdysi ohroženého druhu pand velkých, měl vážné zdravotní problémy. Informoval o tom server čínského listu Global Times.
 

Stáří Pan Pana přezdívaného pandí dědeček odpovídalo 93 letům člověka. Samec trpěl rakovinou, vysokým krevním tlakem, očním zákalem a pro svůj špatný chrup přijímal s obtížemi potravu, uvedl server listu El Mundo.

Pan Pan sehrál důležitou roli v rámci čínských záchranných programů, které pomohly rozmnožit ztenčující se pandí populaci. Sám zplodil až 140 potomků, kteří nyní představují čtvrtinu pand chovaných v zajetí v různých částech světa.

Pandy se na svobodě obvykle dožívají zhruba 20 let a v zajetí žijí většinou o pět let déle. Před Pan Panem byla nejstarší pandou v zajetí samička Ťia-ťia, která uhynula ve věku 38 let letos v říjnu v hongkongském zábavním parku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist