https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-zacalo-scitani-zubru-pro-zpresneni-dat-do-plemenne-knihy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR začalo sčítání zubrů pro zpřesnění dat do plemenné knihy

11.4.2016 13:43 | PRAHA (ČTK)
Zubři patří k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě, na světě jich žije přes 5500 a pocházejí z malého počtu zakladatelů
Zubři patří k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě, na světě jich žije přes 5500 a pocházejí z malého počtu zakladatelů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Česká kancelář mezinárodního Centra ochrany zubra evropského (European Bison Conservation Center - EBCC) začala v Česku sčítat zubry. Zmapuje všechny, kteří loni byli v zoologických zahradách, soukromých chovech, oborách a přírodních rezervacích. Důvodem je zpřesnění evidence tohoto ohroženého zvířecího druhu pro plemennou knihu. Výsledky sčítání by měly být známy koncem týdne, sdělila ČTK společnost Česká krajina, která fungování regionální pobočky ochranářské organizace zajišťuje.
 

Zubři patří k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě, na světě jich žije přes 5500 a pocházejí z malého počtu zakladatelů. Přesná evidence těchto zvířat je proto klíčová pro vedení plemenné knihy, která zahrnuje všechna čistokrevná zvířata a pomáhá k sestavování nových chovů i výměnám zvířat mezi chovy tak, aby byla zajištěna co nejnižší příbuznost zvířat ve stádech.

Zubři byli na počátku 20. století v přírodě vyhubeni a v zajetí zůstalo jen 12 zvířat schopných reprodukce, která byla navíc rozdělena do dvou genetických linií. "Vzácnější nížinná neboli bělověžská linie pochází z pěti zakladatelů. Pro chov bylo sice na počátku vybráno celkem sedm zvířat pocházejících z Bělověže, ale do reprodukce se jich nakonec ve skutečnosti zapojilo pouhých pět," uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR.

Česká regionální kancelář EBCC nyní rozesílá všem chovným zařízením v zemi formulář, do kterého majitelé zubrů vyplní jejich stav ke konci roku 2015 a zaznamenají i případné prodeje, výměny, narození či úhyny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist