https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-horske-kvilde-vzniklo-nove-stredisko-environmentalni-vychovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Horské Kvildě vzniklo nové středisko environmentální výchovy

1.4.2016 13:11 | HORSKÁ KVILDA (ČTK)
Ministr životního prostředí Richard Brabec a ředitel Národního parku Šumava při otevírání ekocentra.
Ministr životního prostředí Richard Brabec a ředitel Národního parku Šumava při otevírání ekocentra.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Na území šumavského národního parku je čtvrté středisko environmentální výchovy. Nové centrum pro vzdělávání především dětí vzniklo rekonstrukcí budovy bývalé základní školy v Horské Kvildě na Klatovsku. Obnova objektu s kapacitou 48 lůžek a dvou učeben stála pět milionů korun a částku hradil šumavský národní park. Novinářům to řekl jeho mluvčí Jan Dvořák.
 

"Těch nápadů, jak tuto budovu využít, bylo samozřejmě hodně. Ale jsem rád, že jsme realizovali přestavbu na středisko environmentální výchovy s ubytováním. Jednak jsme na západě Šumavy žádné takové zařízení neměli a za druhé vzdělávání v oboru ochrany přírody je, řekl bych, naší povinností," řekl ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený. Podle něj je důležité, aby především děti lépe poznaly přírodu. Potom si prý k ní lépe vybudují vztah.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který se dnešního otevření střediska v Horské Kvildě zúčastnil, věří, že podobné projekty povedou k tomu, aby se hlavně mladá generace dokázala více a lépe orientovat v přírodě. "Dnešní civilizace má jedinou šanci vrátit se zpátky k tomu, z čeho jsme vznikli. Světová společnost se potýká s věcmi jako globální oteplování, nadměrná produkce odpadů nebo ubývání vod, pokud to chceme nějak řešit, je ideální začít právě od dětí," řekl Brabec.

Nově otevřené středisko v Horské Kvildě je až do letošního září už obsazené. Školy nebo jiné organizace jej mohou využít k pobytu na jeden i více dnů. Programy pro ně připravují zřizovatelé podle příruček ekologické a lesní pedagogiky, kterou vydal šumavský národní park.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist