https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-milovicich-ma-vzniknout-turisticka-a-rekreacni-oblast
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Milovicích má vzniknout turistická a rekreační oblast

28.1.2016 10:34 | MILOVICE (ČTK)
Bývalý vojenský prostor v Milovicích na Nymbursku je největším brownfieldem v Česku. Ochránci přírody tam už dovezli stáda divokých koní, zubrů a praturů, aby spásali agresivní trávy a pomohli tak zachovávat vzácné přírodní druhy, například byliny a hmyy
Bývalý vojenský prostor v Milovicích na Nymbursku je největším brownfieldem v Česku. Ochránci přírody tam už dovezli stáda divokých koní, zubrů a praturů, aby spásali agresivní trávy a pomohli tak zachovávat vzácné přírodní druhy, například byliny a hmyy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z části bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku by měla vzniknout rekreační a turistická oblast s cyklostezkami a rozhlednou. Ochránci přírody by chtěli území nechat vyhlásit národní přírodní památkou, informovala Helena Frintová ze středočeského krajského úřadu. V další části území vznikne průmyslová zóna.
 

Bývalý vojenský prostor v Milovicích na Nymbursku je největším brownfieldem v Česku. Ochránci přírody tam už dovezli stáda divokých koní, zubrů a praturů, aby spásali agresivní trávy a pomohli tak zachovávat vzácné přírodní druhy, například byliny a hmyz. "Naším cílem je, aby území o rozloze přes 1900 hektarů, které je evropsky významnou lokalitou zařazenou do sítě Natura 2000, bylo vyhlášeno za národní přírodní památku," uvedl Ladislav Pořízek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V další části bývalého vojenského prostoru se od roku 2014 demolují staré panelové domy a hangáry, které tam zůstaly po odchodu sovětských vojsk. Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) zastupitelstvo kraje v nejbližší době rozhodne o tom, jak bude úřad s pozemky nakládat. "Počítáme také se vznikem zvláštní průmyslové zóny na území u letiště. Chceme samozřejmě v nějaké formě zachovat ke svému účelu i milovické letiště. Rozhodně ale ne jako cargo letiště či mezinárodní letiště," uvedl hejtman. Demolice má na starost firma firma RP Mladá, jež má pozemek od kraje na 25 let v pronájmu. Kraj jí dal lhůtu přibližně do konce února na to, aby demolice řádně dokončila, jinak bude uvažovat o vypovězení smlouvy. Firma se ale hájí tím, že podle smlouvy má na dokončení prací ještě tři roky.

Petera uvedl, že krajský úřad podporuje také napojení budoucí průmyslové zóny na dálnici D10 a vybudování takzvané Všejanské spojky, což je propojení železnice z Prahy na Mladou Boleslav přes Milovice. Aby se železnice propojila, musel by se mezi Milovicemi a Čachovicemi postavit asi osmikilometrový úsek železnice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist