https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-parizi-zacala-klimaticka-konference-cilem-je-dohoda-o-emisich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Paříži začala klimatická konference, cílem je dohoda o emisích

30.11.2015 11:54 | PAŘÍŽ (ČTK)
"Paříž musí znamenat rozhodný bod obratu. Musíme se posunout vpřed mnohem rychleji, mnohem dál, pokud chceme udržet globální růst teplot pod dvěma stupni Celsia," připomněl Pan Ki-mun
"Paříž musí znamenat rozhodný bod obratu. Musíme se posunout vpřed mnohem rychleji, mnohem dál, pokud chceme udržet globální růst teplot pod dvěma stupni Celsia," připomněl Pan Ki-mun
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Minutou ticha za oběti nedávných atentátů začala ve francouzské metropoli klimatická konference, jejímž cílem je klíčová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů. Účastníci konference si na výzvu generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna připomněli více než dvě stovky obětí útoků v Paříži, Bejrútu, Bamaku, Tunisu a Bagdádu. Francouzský prezident François Hollande v úvodním projevu zdůraznil, že boj proti terorismus a proti globálnímu oteplování jsou těsně spojeny.
 

"Na této klimatické konferenci je v sázce mír... Boj proti terorismu a boj proti klimatickým změnám jsou dvě největší globální výzvy, kterým musíme čelit," řekl Hollande před více než stovkou přítomných šéfů států a vlád, mezi nimiž je i český premiér Bohuslav Sobotka. Podle Hollandea nejde nyní o nic menšího než o budoucnost celé planety. "V několika dnech budeme rozhodovat o celých následujících staletích," zdůraznil.

"Abychom vyřešili klimatickou krizi, nebudou už stačit dobrá předsevzetí a zbožná přání. Jsme blízko bodu zlomu. Paříž musí být začátkem dalekosáhlé změny. Nemůžeme již považovat přírodu za nevyčerpatelný zdroj," prohlásil dále francouzský prezident, podle něhož si lidé s pařížskou konferencí spojují naději, kterou státníci nemají právo zklamat.

"Žádná věc, žádná víra nemůže ospravedlnit násilí, které jsme viděli v minulých dnech a týdnech," prohlásil v dalším úvodním projevu šéf OSN. Zároveň upozornil, že svět by si měl uvědomit i nebezpečí vyplývající z nerovnováhy, k níž přispívá globální změna klimatu.

"Paříž musí znamenat rozhodný bod obratu. Musíme se posunout vpřed mnohem rychleji, mnohem dál, pokud chceme udržet globální růst teplot pod dvěma stupni Celsia," připomněl Pan Ki-mun cíl, který si země stanovily. Dohoda podle něj musí být trvalá a musí vyvažovat odpovědnost rozvinutých a rozvojových zemí.

"Jsme první generace, která vážně pociťuje důsledky změn klimatu, a poslední, která ještě může běh událostí citelně ovlivnit," upozornil ve svém projevu americký prezident Barack Obama. Mimo jiné vykreslil před posluchači vizi budoucnosti v případě, že by se lídři k žádným zásadním činům neodhodlali. Podle něj by to znamenalo, že některé země by skončily pod hladinou oceánu, jiné by trpěly katastrofálními povodněmi, suchy a neúrodou.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové by dohoda o snižování emisí skleníkových plynů měla obsahovat mechanismus, jak kontrolovat závazky jednotlivých zemí a měla by být komplexní, ambiciózní, spravedlivá a závazná. Chudším zemím je prý potřeba pomoci, aby plnění cílů nepoškozovalo jejich ekonomický růst.

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu vyzval, aby ujednání o boji s klimatickými změnami bylo závazné, a ujistil, že Rusko své sliby ohledně snižování emisí plní. Čínský prezident Si Ťin-pching zase zdůraznil, že jednotlivé země musejí dostat možnost, aby si v boji s klimatickými změnami zvolily svou vlastní cestu a že je třeba, aby závazky byly rozděleny spravedlivě.

Jednotliví monarchové, prezidenti či premiéři budou během celého dne ve svých projevech představovat vize a závazky svých zemí ohledně boje proti klimatickým změnám, případně zdůrazní jejich dosavadní úspěchy na tomto poli. Premiér Sobotka by měl přijít na řadu kolem 17:00 SEČ.

To, zda se v Paříži podaří najít pro všechny účastníky akceptovatelnou dohodu, která nahradí Kjótský protokol, zatím není ani zdaleka jisté. Podle premiéra Sobotky bude summit pravděpodobně "dramatický do poslední chvíle", protože detaily se budou upřesňovat až během pařížských jednání, která potrvají do 11. prosince.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist