https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-se-opet-narodil-hrabac-kapsky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo se opět narodil hrabáč kapský

21.8.2016 17:37 | PRAHA (ČTK)
Ve volné přírodě hrabáč kapský žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Patří do samostatného řádu savců, který je velmi starobylý. Na předních končetinách má čtyři a na zadních pět prstů s dlouhými drápy, kterými rozhrabávají mraveniště a termitiště
Ve volné přírodě hrabáč kapský žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Patří do samostatného řádu savců, který je velmi starobylý. Na předních končetinách má čtyři a na zadních pět prstů s dlouhými drápy, kterými rozhrabávají mraveniště a termitiště
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Samice hrabáče kapského Kvída v sobotu v pražské zoologické zahradě porodila další mládě. V pořadí je čtvrté, první dvě ale uhynula krátce po narození, odchovat se tak zatím podařilo jen loňské mládě. Chovatelé ale věří tomu, že se to podaří i u nového mláděte, které už samo saje mateřské mléko. Loni narozené mládě se samo napilo až devátý den a bez péče chovatelů by nepřežilo. ČTK to sdělila mluvčí Zoo Praha Jana Myslivečková.
 

"První týden bývá pro mláďata hrabáčů kritický, ale pokud bude vše pokračovat jako dosud, má nové mládě Kvídy dobrou šanci," uvedla mluvčí. Mládě při narození vážilo přes 1400 gramů a jeho otcem je samec Draco.

Ve volné přírodě hrabáč kapský žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Patří do samostatného řádu savců, který je velmi starobylý. Na předních končetinách má čtyři a na zadních pět prstů s dlouhými drápy, kterými rozhrabávají mraveniště a termitiště. Mají protáhlý čenich a až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz. Jsou to noční tvorové a žijí samotářským způsobem života.

Na světě se hrabáč kapský chová přibližně ve dvou desítkách zoologických zahrad. V Česku je vedle Prahy k vidění i v zoo ve Dvoře Králové nad Labem. V evropských zoo včetně pražské se letos narodilo sedm hrabáčů, ale odchovat se zatím podařilo jen dvě mláďata, doplnila mluvčí.

Do pražské zoo přišla první dvojice hrabáčů, samice Bojsa a Nebojsa, v roce 1978. První odchov se podařil až v roce 1989. V zoo jsou hrabáči nyní k vidění v Africkém domě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist