https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-sobotu-je-den-recyklace-baterii-cesko-ve-sberu-patri-ke-spicce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V sobotu je den recyklace baterií, Česko ve sběru patří ke špičce

8.9.2017 11:05 | PRAHA (ČTK)
V Česku v posledních letech počet vytříděných baterií stoupal. Podle normy EU se má vytřídit 45 procent tohoto odpadu, což se v Česku loni podařilo.
V Česku v posledních letech počet vytříděných baterií stoupal. Podle normy EU se má vytřídit 45 procent tohoto odpadu, což se v Česku loni podařilo.
Foto | Barnaby_S / Flickr
Ve zpětném odběru baterií patří Česko k nejlepším státům v Evropské unii. Loni domácnosti a firmy odevzdaly 1638 tun baterií a akumulátorů, což je 45 procent těch, které byly dány do oběhu. Podpořit sběr a recyklaci má Evropský den recyklace baterií, který připadá na sobotu. Nezisková organizace pro jejich zpětný odběr Ecobat dnes v tiskové zprávě uvedla, že na toto téma upozorňuje "recyklojízdou" na elektrokolech napříč Českou republikou. Navštěvuje při ní obce a školy.
 

V Česku v posledních letech počet vytříděných baterií stoupal. Podle normy EU se má vytřídit 45 procent tohoto odpadu, což se v Česku loni podařilo. K loňskému výsledku 1638 tun odevzdaných baterií posloužilo 20.546 odběrných míst. I letos to vypadá, že se normu podaří naplnit. Ke konci pololetí Ecobat evidoval 818.404 kilogramů baterií odevzdaných k recyklaci.

Podle informací Ecobatu se z každých 100 kilogramů odevzdaných baterií dá získat 65 kilogramů suroviny s obsahem kovu. Z vytříděných baterií se po recyklaci stává materiál pro střešní okapy, popelnice, příbory, sklokeramické desky nebo třeba CD a DVD nosiče.

Evropskou normu 45 procent se loni kromě Česka podařilo splnit například ještě Belgii, Nizozemsku nebo Finsku. Normu naopak neplní v Portugalsku, Španělsku a Itálii. "Norma je velmi přísná a není snadné ji splnit. Nám se to povedlo především díky tomu, že osvěta pro recyklaci baterií je dlouhodobá," uvedl jednatel Ecobatu Petr Kratochvíl.

Jana Čechová z PR agentury Open Communication, která zastupuje Ecobat, uvedla, že recyklaci má podpořit "recyklojízda" Českem. Na tu vyjeli zástupci Ecobatu 5. září z Aše. Chtějí navštívit školy a úřady v 23 městech. Jízda skončí 14. září v obci Bukovec v Moravskoslezském kraji.

Předloni se v Česku povedlo vytřídit 35 procent baterií, v roce 2014 to bylo 32 procent a o rok dříve také 32 procent. Loni, kdy toto číslo stouplo na 45 procent, se nejvíc vytříděných baterií podařilo zajistit díky firmám a obchodům. Přes tyto dva sběrné kanály zamířilo k recyklaci 65 procent z celkového množství vytříděných baterií. Náklady na třídění dosáhly loni zhruba 35 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist