https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-kralove-operovali-prudce-jedovatou-kobru-cernou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ZOO Dvůr Králové operovali prudce jedovatou kobru černou

15.3.2016 16:04 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Kobra černá se vyznačuje agresivním chováním, při útoku je velmi rychlá, její jed napadá nervovou soustavu oběti
Kobra černá se vyznačuje agresivním chováním, při útoku je velmi rychlá, její jed napadá nervovou soustavu oběti
V Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem operovali kobru černou, která patří k nejjedovatějším africkým hadům. Had měl v tlamě zanícený jedový váček. Více než dvoumetrovou samici kobry zahrada chová od roku 2014 a zoologové se jí při operaci dotkli vůbec poprvé holýma rukama. Manipulace s hadem musela být mimořádně opatrná, protože jeho uštknutí může člověka usmrtit do 30 minut. ČTK to řekla mluvčí zahrady Simona Jiřičková.
 

Kobra černá se vyznačuje agresivním chováním, při útoku je velmi rychlá, její jed napadá nervovou soustavu oběti. "Zoo chová dvě kobry černé, samici a samce. Chov má přísná pravidla. Dosud na žádnou kobru nikdo nesahal, manipulace v teráriu se děje jen dlouhými kleštěmi a háky, chovatel musí mít i speciální rukavice odolné prokousnutí," uvedla Jiřičková.

Zoologové čtyřletou kobru před operací za pomoci pytle a fixační trubky znehybnili a injekcí uspali. "Teprve pak mohli vzít zhruba dvoukilového hada do rukou," řekla Jiřičková. Následně veterinář kobře hnisavou bouli, která již hadovi deformovala hlavu, nařízl a vyčistil. Kobra pak ještě dostala dávku antibiotik. Celý zásah trval asi hodinu.

Kobry černé zoo chová v expozici Jedovatá Afrika, kterou otevřela na jaře 2014. Jsou v ní například mamby černé a zelené, dva druhy kober, tři druhy zmijí. Mimo jedovatých hadů jsou zastoupeni i jedovatí členovci, například pár štírů, jedovaté ploštice či jedovaté ryby.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist