https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zoo-dvur-se-narodilo-dalsi-mlade-vzacneho-nosorozce-dvouroheho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo Dvůr se narodilo další mládě vzácného nosorožce dvourohého

14.6.2016 12:50 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Po pondělním porodu druhého mláděte čítá skupina nosorožců dvourohých ve dvorské zoo 17 jedinců, což je největší skupina chovaná v Evropě. Ilustrační snímek.
Po pondělním porodu druhého mláděte čítá skupina nosorožců dvourohých ve dvorské zoo 17 jedinců, což je největší skupina chovaná v Evropě. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem se v pondělí narodilo druhé letošní mládě nosorožce dvourohého, druhu, který je ohrožen vyhynutím. První letošní nosorožec dvourohý se narodil v zoo ve čtvrtek 9. června. Obě mláďata jsou samci. Jsou v pořadí 42. a 43. nosorožci dvourohými, kteří se v této zoo narodili. Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé jako jediná v České republice. Ve volné přírodě žije posledních několik stovek jedinců tohoto druhu.
 

Mládě porodila v pondělí v noci šestiletá samice Eva. Otcem je samec Davu, který se tak letos stal už dvojnásobným otcem. "Stejně jako v případě prvního porodu ve čtvrtek proběhlo i tentokrát vše bez komplikací a bez zásahu ošetřovatelů. Mládě je prvním potomkem samice Evy a celkově čtvrtým samce Davu," uvedl kurátor kopytníků Jiří Hrubý. Desetiletý samec Davu pochází ze zoo v německém Krefeldu.

Ošetřovatel Jan Žďárek doplnil, že matky obou mláďat, samice Jasmína a Eva, se ve dvorské zoo narodily s podobným časovým odstupem šesti dnů před šesti a půl lety.

Po pondělním porodu druhého mláděte čítá skupina nosorožců dvourohých ve dvorské zoo 17 jedinců, což je největší skupina chovaná v Evropě. Zoo očekává ještě jeden přírůstek, protože březí je i samice Jola.

Na konec června zoo plánuje převoz dalšího nosorožce dvourohého z dvorského chovu, samice Elišky, do národního parku Mkomazi v Tanzanii. Eliška se připojí ke skupině tří nosorožců, kterou sem dvorská zoo vrátila už v roce 2009 a která v Africe úspěšně odchovala dvě mláďata.

Zoo chová i jiné druhy nosorožců. Z 55 dosud narozených nosorožců v zoo bylo 43 dvourohých. Dále se narodilo pět nosorožců severních bílých, tři jižní bílí, jeden kříženec jižního a severního bílého a tři nosorožci indičtí. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist