https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zlinske-zoo-se-narodilo-mlade-vzacneho-tapira-cabrakoveho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve zlínské zoo se narodilo mládě vzácného tapíra čabrakového

10.8.2016 11:16 | ZLÍN (ČTK)
Ve volné přírodě tapíři čabrakoví patří mezi ohrožená zvířata. Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních 5000 jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. V ostatních částech svého původního teritoria byli již vyhubeni. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu, například na plantáže palmy olejné
Ve volné přírodě tapíři čabrakoví patří mezi ohrožená zvířata. Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních 5000 jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. V ostatních částech svého původního teritoria byli již vyhubeni. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu, například na plantáže palmy olejné
Ve zlínské zoologické zahradě se v pondělí narodilo dlouho očekávané mládě tapíra čabrakového. Jde zřejmě o nejvzácnější přírůstek letošního roku, řekla mluvčí zoo Romana Bujáčková. Malá puntíkatá samička se podle ní má čile k světu. Zatím zůstává se svou matkou v chovatelském zázemí, během týdne by se však měla poprvé představit návštěvníkům v prostorném výběhu.
 

"Zlínská zoo patří mezi pětadvacítku evropských zoo, které chovají zhruba 50 jedinců těchto jedinečných zvířat. Za uplynulých 12 měsíců se v evropských chovech narodilo, včetně našeho, pouze šest mláďat. Skutečně se tak jedná o významný chovatelský počin, navíc mládě přišlo na svět po pouhých dvou letech chovu rodičovského páru," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Matkou mláděte je samice Nadira, pro kterou je to první potomek. Nadira se narodila v říjnu 2011 v Zoo Edinburgh a do Zlína přicestovala v červenci 2013. Otec Baru pochází z Lipska, kde se narodil v únoru 2013. Ve zlínské zoo žije od března 2014. Chov tapírů čabrakových má však ve zlínské zoo delší tradici. V 80. letech minulého století se zde tapířímu páru dokonce narodil i potomek. V roce 1984 byl po šesti letech chov tapírů ukončen. Do zoo se tapíři čabrakoví vrátili po téměř 30 letech v roce 2013, kdy byla v asijské oblasti zoo otevřena expozice Hala-Bala.

"Získat tato krásná a vzácná zvířata pro zlínskou zoo bylo velmi obtížné. Představovalo to dva roky usilovné práce a jednání. Navíc sestavit harmonický pár může být poměrně náročná záležitost," doplnil Horský.

Ve zlínské zoo tapíři čabrakoví mají k dispozici vnitřní ubikaci s bazénem, dva prostorné venkovní výběhy a přírodní jezírko. Svou rozlohou 300 metrů čtverečních podle Bujáčkové představuje největší vodní plochu, kterou mohou tapíři v evropských zoo využívat. V Česku chová tapíry čabrakové i pražská zoo, kde se narodilo mládě loni. Dospělí tapíři váží několik set kilogramů, samci i přes 500 kilo. Milují vodu, jsou velmi dobří plavci.

Ve volné přírodě tapíři čabrakoví patří mezi ohrožená zvířata. Každé narozené mládě je proto významnou událostí. Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních 5000 jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. V ostatních částech svého původního teritoria byli již vyhubeni. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu, například na plantáže palmy olejné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist