https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-objevili-obrovsky-koralovy-utes-pri-usti-amazonky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

mapa uvnitřVědci objevili obrovský korálový útes při ústí Amazonky

25.4.2016 12:30 | BRASÍLIA (ČTK)
Obrovitý korálový útes objevili vědci pod bahnitou vodou nedaleko ústí řeky Amazonky. Ekosystém s různými druhy korálů, mořských hub a korálových ryb má rozlohu zhruba 9300 kilometrů čtverečních a sahá od Francouzské Guyany po spolkový stát Maranhao na severovýchodě Brazílie. Objev kromě vědců a vlád překvapil také ropné společnosti, které již v oblasti zahájily ropný průzkum, napsal britský list Guardian.
 

Ústí Amazonky
Mapa | Google Maps

Experti existenci korálového útesu ve vodách při ústí Amazonky nepředpokládali. Mnoho největších řek světa totiž v systémech útesů způsobuje velké prolákliny a žádní koráli zde nežijí. Korálům se nadto daří v čisté, slané vodě s dostatkem slunečního svitu. Rovníkové vody nedaleko ústí Amazonky však patří k nejvíce bahnitým na světě. Veletok unáší velké množství usazenin i tisíce kilometrů po proudu a vyplavuje je stovky kilometrů do moře.

Útesu, který je zhruba 965 kilometrů dlouhý a nejvýše 120 metrů hluboký, se pod vrstvou sladké vody z Amazonky podle všeho daří existovat. Podle studie otištěné v pátek v časopise Science Advances je ve srovnání s ostatními útesy relativně "chudý". I tak zde však experti našli 60 druhů hub, 73 druhů ryb, hvězdice, langusty a další formy života.

Objevily se však zmínky, že útes se nachází ve vážném nebezpečí. Brazilská vláda podle médií prodala část oblasti při ústí Amazonky na ropný průzkum a následnou těžbu. Celkem prý jde o 80 bloků, přičemž ve čtvrtině z nich se už rozběhla těžba. Má se za to, že některé bloky se nacházejí při horním okraji útesu.

"Takto rozsáhlé průmyslové aktivity představují velký problém pro životní prostředí," uvedli autoři studie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist