https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-odchytili-v-moravskem-krasu-rysa-dali-mu-jmeno-krystof-a-sledovaci-zarizeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci odchytili v Moravském krasu rysa. Dali mu jméno Kryštof a sledovací zařízení

21.8.2017 07:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rys Kryštov právě dostává sledovací zařízení.
Rys Kryštov právě dostává sledovací zařízení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Mendelova univerzita
V Chráněné krajinné oblasti Moravský kras se od září zdržuje rys ostrovid. Přímo v terénu ho pozorovali a zdokumentovali výzkumní pracovníci Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa a Miroslav Kutal. V následujícím období se výzkumníkům společně s pracovníky CHKO Moravský kras a Ústavu biologie obratlovců v Brně podařilo najít další pobytové znaky a pořídit kvalitní snímky z fotopastí. 15. června se podařilo rysa odchytit a vybavit sledovacím zařízením. Informovala o tom tisková mluvčí Mendelovy univerzity.
 

„Můžeme potvrdit, že rys se na území CHKO Moravský kras a přilehlých oblastech v současnosti stále vyskytuje a je v dobré kondici," říká Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity. "Za poměrně krátký čas si vytyčil vlastní teritorium, ve kterém úspěšně loví. Od podzimu se podařilo zdokumentovat potravní a značkovací aktivitu jedince a taky najít kvalitní genetický materiál pro DNA analýzu. Ta předběžně potvrdila, že se jedná o samce, který s největší pravděpodobností pochází z Moravskoslezských Beskyd.“

15. června se podařilo zvíře odchytit a nasadit sledovací zařízení, které pomůže lépe zdokumentovat a doplnit poznatky o aktivitě šelmy. Vědci rysa pojmenovali „Kryštof“ podle dne, kdy ho poprvé zachytili fotopastí.

„Rys dostal telemetrický obojek, kterým můžeme hlídat jeho časoprostorovou aktivitu. Získaná data doplní poznatky o tom, jak dokáže šelma fungovat v kulturní krajině s intenzívní lidskou činností, nakolik jsou rysy vázaní především na klidnější rozlehlé lesní komplexy,“ doplnil Martin Ďula.

„Rys Kryštof byl při odchytu v dobré zdravotní kondici, váží 20 kg a jeho věk odhadujeme na 2-3 roky. Uspání, nasazení sledovacího obojku i následné probuzení zvládl bez komplikací a krátce po půlnoci z místa odchytu sám odešel, popsala stav rysa vedoucí odchytového týmu, zooložka Jarmila Krojerová z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR, který odchyt chráněného rysa zaštítil.

Pohyb rysa monitoruje i Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny. Na území, které spravuje, se právě podařilo šelmu úspěšně odchytit. „Výskyt rysa na našem území jen dokazuje, že podnik plní své poslání. A kromě výzkumu a výuky lesníci pečují i o ochranu přírody. Hospodaření v lesích způsoby blízkými přírodě tak nese své ovoce,“ doplnil ředitel Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Vladimír Dolejský.

Poznatky odborníků z LDF MENDELU budou přínosné i pro CHKO Moravský kras, kde se rys objevil po několika desetiletích. „Sledování časoprostorové aktivity rysa nám umožní lépe ho chránit, protože budeme vědět, kudy se pohybuje. Budeme tak moci přijmout opatření na snížení rizik, například jeho usmrcení dopravou,“ uvedl Antonín Krása, zoolog z CHKO Moravský kras.

Na monitoringu rysa se od počátku jeho výskytu podílí i Hnutí DUHA Olomouc. „Detailní sledování pohybu rysa mimo jeho tradiční oblasti výskytu, jako jsou Beskydy a Pošumaví, nám odhalí, jak se rys adaptuje na život v kulturní krajině a jaké například využívá migrační koridory. Z lepší ochrany těchto koridorů pak budou profitovat i další rysi nebo jiní velcí savci, kteří na jižní Moravě budou hledat průchodnou trasu a nové místo k životu,“ říká za Hnutí DUHA Miroslav Kutal.


reklama

 
Další informace |
Opravili jsme chybně uvedené datum odchycení rysa. Za chybu se omlouváme.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist