https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-pomoci-dna-stopovali-kojoty-a-zjistili-ze-se-s-nimi-obcas-sparil-vlk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci pomocí DNA stopovali kojoty. A zjistili, že se občas spářili s vlky

17.11.2011 03:58 | FRONT ROYAL/PÍSEK (Ecomonitor)
Zatímco kojotí populace expanduje, vlci se stávají stále ohroženějšími. A obnovení silné populace vlků může stát právě snadná možnost páření s kojoty v cestě.
Zatímco kojotí populace expanduje, vlci se stávají stále ohroženějšími. A obnovení silné populace vlků může stát právě snadná možnost páření s kojoty v cestě.
Podle výzkumu DNA se ukazuje, že kojoti pocházející z plání a pouští na jihozápadě USA jsou příbuzní s těmi ze severu Virginie na západě USA. Za cestou na sever stojí změny, které se v posledních 150 letech odehrávaly v severoamerických ekosystémech. Jak vědci díky zkoumání vzorků DNA zjistili, kojoti se cestou na západ podívali i na sever do oblasti Velkých jezer, kde mezi ně zaskočili a předali své genetické informace místní vlci, píše ScienceDaily.
 

Podle vzorků trusu, ze kterých vědci získali DNA, se podařilo vysledovat dvě hlavní trasy migrace, jižní a severní. Díky vzorkům DNA se také ukázalo, že virginští kojoti jsou úzce příbuzní s kojoty z Pensylvánie a New Yorku. Podle vědců se kojoti, kteří se vydali severní cestou kolem Velkých jezer, spářili s tamními vlky a teprve pak zamířili do Virginie. „Středoatlantský region byl jakousi genetickou tavicí pecí, která zažila počátek kojotí expanze,“ říká Christina Bozarthová, vědkyně SCBI a hlavní autorka studie. Zmapování vycházky kojotů na sever ale nebylo jediným přínosem náročné studie.

Vědci porovnávali DNA získanou z trusu virginských kojotů s historickým vzorkem vlka, který žil v oblasti Velkých jezer v době, kdy zde žádní kojoti ještě nebyli. A našli několik podobných znaků, které dosvědčují to, že mezi těmito dvěma druhy došlo ke spáření. „Takzvaná hybridizace u psovitých šelem není ničím až tak neobvyklým, zvláště když je jeden druh vzácnější a málo početný,“ píše ve studii Bozarthová. Jedinci málopočetného druhu těžko hledají partnerku a může být pro ně snazší najít partnerku příbuzného druhu.

I tak představa, podpořená genovým nálezem a potvrzujícím společné předky, zaskočila přítomné vědce. „Neznamená to ovšem, že by po Virginii běhali kojoti velikosti vlků,“ vysvětluje Bozarthová. „Kojoti s vlčími předky měli jen jinak postavené čelisti, což jim umožňovalo lovit odlišnou potravu.“ „Kojoti byli zvyklí spíše na lov drobných hlodavců a likvidaci velkých mršin, ale díky genetickým změnám se mohla část z nich začít věnovat lovu srnčí zvěře,“ říká Bozarthová.

Zatímco však kojotí populace expanduje, vlci se stávají stále ohroženějšími. Obnovení silné populace vlků však může snadná možnost páření s kojoty stát v cestě. Ochráncům přírody přidělává vrásky na čele fakt, že se virginská populace kojotů posouvá směrem k jihu do Severní Karolíny, kde je populace kriticky ohrožených vlků rudohnědých.

Článek byl uveřejněn 25. 10. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „New Genetic Evidence Confirms Coyote Migration Route to Virginia and Hybridization With Wolves“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist