https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-predstavili-novy-organicky-solarni-clanek-dokaze-nabijet-mobily-nebo-ctecky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci představili nový organický solární článek. Dokáže nabíjet mobily nebo čtečky

16.10.2012 02:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tenké solární články se mohou stát budoucností pro nabíjení drobných elektronických zařízení
Tenké solární články se mohou stát budoucností pro nabíjení drobných elektronických zařízení
Foto | cstmweb / Flickr
Konec vybitým mobilům nebo elektronickým čtečkám slibuje nový druh solárních článků. Ty by podle vědců měly fungovat při zhoršených světelných podmínkách a dokonce i částečně ve stínu. Klíčem k úspěchu je takzvaná třetí generace solární technologie – organická fotovoltaika.
 

Vědci z univerzity ve Warwicku ve spolupráci se soukromou firmou Molecular Solar vytvořili organický solární článek, který vyrábí dostatečně silný proud na dobíjení lithium-iontové baterie. Organické články mohou být propojeny přímo s baterií, kterou zásobují trvalým proudem energie. Tyto články dosahují dostatečně vysokého napětí a velmi dobře fungují i v místech s horším osvětlením.

V organických článcích se pro fotovoltaickou přeměnu využívá tenká vrstva směsi aktivního přírodního materiálu. Jednotlivé vrstvy článku jsou umístěné na tenké folii, díky moderním technologiím ne o moc tlustším než běžný list papíru. Články se tak dají vyrábět metodami velmi blízkými těm, které se běžně používají v tiskárnách. Díky tomu by mohly být články velmi levné, pokud by se vyráběli ve velkém.

Tím by se mohly stát ideálním zdrojem pro elektronické knihy, kamery nebo pro mobilní telefony. Organické články se mohou stát v budoucnu velmi rozšířenými, díky tomu, že jsou velmi levné na výrobu, jsou lehké a také je možné vyrábět velmi tenké „panely“. To všechno z nich dělá téměř ideální součást přenosné elektroniky.

Velkým problémem organických článků je nízká účinnost a nízký výkon baterie. Vědci z Warwicku ale představili článek, která generuje proud o napětí více než 7 voltů, což je více než potřebuje standardní baterie ke svému nabíjení. Vědcům se tak vůbec poprvé povedlo předvést organický článek s tak vysokým napětím. Účinnost zůstává stále na úrovní 3, 4 %.

„Udělali jsme velký krok k výrobě levných solárních článků, které mohou nabíjet elektronická zařízení všude tam, kde je používáme, jak venku, tak uvnitř místností,“ říká Tim Jones, jeden z vedoucích výzkumu.

Podle něj mohou být lehoučké články, ne větší než kreditní karta, využity například v e-knihách. Ty mohou stabilně zásobovat energií, kdekoli je čtenář vytáhne. Ať venku na pláži nebo doma na gauči. Samozřejmě by se lehké a přenosné malé solární panely daly ideálně využít na nejrůznější zařízení používaná mimo dosah běžné elektrické sítě.

Nicméně v tuto chvíli jde o laboratorní provoz, který musí ujít ještě velkou vzdálenost, než bude se bude moct použít v komerčním měřítku.


reklama

 
Další informace |
Abstrakt článku najdete na serveru Advanced Energy Materials.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist