https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedcum-pomohli-s-urcenim-tisicu-ryb-pratele-z-facebooku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědcům pomohli s určením tisíců ryb „přátelé“ z Facebooku

27.5.2011 01:50 | TORONTO/HODONÍN (Ecomonitor)
Díky facebooku dali vědci hlavy dohromady a vyřešili společně nemalý administrativní problém.
Díky facebooku dali vědci hlavy dohromady a vyřešili společně nemalý administrativní problém.
Vědci z kanadské univerzity Scarborough se při odchytu ryb v guayanské řece Cuyuni dostali do nepříjemného problému. Aby mohli ryby ze země vyvézt k dalšímu výzkumu, museli pro guayanské úřady určit všechny druhy ryb, se kterými chtěli odjet. Trn z paty jim vytrhl Facebook, píše EurekAlert.
 

Vědecký tým se pod vedením Briana Sidlauskase pokoušel zjistit podrobnosti o druhovém složení rybí osádky tropické řeky. Dva týdny rybaření nezní vůbec špatně, pokud si ovšem odmyslíte tropický prales a provizorní přístřešky, ve kterých museli při těžké práci strávit čtrnáct dní. Namáhavá práce přinesla úspěch v podobě 5000 odlovených exemplářů, nicméně vyvstal nemalý administrativní problém. „Chcete-li vyvézt ryby z Guayany, musíte dodat přesný seznam jednotlivých druhů a předložit jej úředníkům ke schválení,“ vysvětluje podstatu zádrhelu Sildauskas. „Potřebovali jsme se dostat zpět co nejdřív a měli jsme jen pár dní k identifikaci tisíců ryb.“

Společně s kolegou z oregonské univerzity Devinem Bloomem se rozhodli nasdílet jednotlivé fotky na sociální síť Facebook. A jednoduše si nechali poradit od kolegů ichtyologů, kteří z pohodlí kabinetů s dostupnými určovacími klíči dali dohromady celý seznam za méně než 24 hodin. S takto vytvořeným seznamem již nebyl problém ryby ze země vyvézt podle plánu.

Díky sociální síti se vědcům novým způsobem podařilo zpracovat data metodou tzv. „crowdsourcingu“. Jde o postup, kdy vědci z různých míst dají lidově řečeno hlavy dohromady a řeší nějakou otázku společně. Tento konkrétní příklad ukazuje výhody toho, když sociální sítě využijí vědci.

Článek byl uveřejněn 13. 5. 2011 na serveru EurekAlert.org pod názvem „Crowdsourcing science: Researcher uses Facebook to identify thousands of fish“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist