https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vesnicka-manovice-pocituje-kvuli-ulozisti-nulovy-zajem-o-reality
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vesnička Maňovice pociťuje kvůli úložišti nulový zájem o reality

16.2.2016 15:32 | MAŇOVICE (ČTK)
Maňovice, nejmenší vesnička v lokalitě zvažované stavby úložiště jaderného odpadu na Horažďovicku, pociťuje už asi čtyři roky nulový zájem o domy nebo parcely. V obci se 41 obyvateli je na prodej dlouhodobě několik domů. Obecní pozemky na bydlení nikdo nechce. Mladí se stěhují do měst. ČTK to řekl bývalý dlouholetý starosta Miroslav Panuška. Maňovice i pět dalších dotčených obcí v lokalitě Březový potok na Horažďovicku úložiště i průzkum území 12 let odmítají.
 

Panuška z funkce starosty odstoupil koncem loňského roku a obec ho pověřila, aby se věnoval úložišti jako člen pracovní skupiny, kde jsou zástupci obcí sedmi lokalit v ČR, které stát vytipoval pro plánovanou stavbu. "Mezi naší obcí a Jetenovicemi by měl vzniknout 30hektarový povrchový komplex a podzemní areál 300 hektarů. Když tady někdo chce něco dělat nebo koupit chalupu, tak se lidé ptají, jak to tu vypadá. Podle realitek jsou domy na Pačejovsku téměř neprodejné. Postihuje to celou oblast," uvedl Panuška.

Březový potok je ze všech v Česku zvažovaných lokalit nejvíce rekreační lokalitou v předhůří Šumavy. Také rekreanty úložiště hodně zajímá. Pořád telefonují a někteří i naříkají, že budou muset možná pryč, prodat chalupu a jít jinam, dodal bývalý starosta.

Před tím, než se začalo hovořit o úložišti, byla obec s ročním rozpočtem 800 000 korun silně rozvojová. "Od roku 2003 jsme opravili celou vesnici - veškeré silnice, požární nádrž, obecní úřad, kapličky, hasičárnu, veřejné osvětlení a vybudovalo se velké dětské hřiště," uvedl Panuška. Maňovice si nepůjčily ani korunu. Většinu zaplatily dotace, hlavně od kraje. Díky tomu začalo do obce jezdit více turistů. S plánem na úložiště se situace změnila.

Obec vlastní pozemky na bydlení, ale zatím nemá územní plán. "Měli jsme v plánu připravit parcely a přitáhnout sem mladé rodiny, ale všechno jsme zastavili. Proč bychom vyhazovali peníze za územní plán a přípravu parcel, když tu není zájem," uvedl Panuška. Ve velkém územní plánu Plzeňského kraje, podle něhož se řídí i obecní plány, úložiště zakreslené není. To je pro Maňovice sice dobré, ale pokud bude na úložišti státní zájem, tak bude místo okamžitě vyčleněné, řekl bývalý starosta.

Všech šest obcí dotčených zvažovanou stavbou i město Horažďovice jsou v otázce úložiště zajedno. V ostatních místech to takhle pěkně nefunguje, uvedl Panuška. Podle něj stát a Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) lokalitám vždy slibovaly, že tam, kde bude největší odpor, tak místo opustí, ale není tomu tak. "Pokud stát naši lokalitu vyškrtne, začne sem jezdit hodně turistů," řekl.

Koncem ledna zaslaly obce z Pošumaví dopis poslancům. Žádají v něm, aby bylo trvalé ukládání radioaktivních odpadů pod zem vyjmuto z projednávané novely atomového zákona. V polovině ledna vrátily obce SÚRAO přes 10,5 milionu Kč, které v prosinci dostaly na loňský rok jako kompenzaci za průzkum; peníze označily za úplatek. Podle obcí, které už v říjnu podaly žalobu na stát kvůli tomu, že povolil průzkum území, jednají státní instituce s lidmi přehlíživě a direktivně. Umístění úložiště má být jasné do roku 2025, stavba má podle schválené koncepce začít v roce 2050 a zprovoznění se plánuje v roce 2065.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist