https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetropack-ma-problem-ve-sklenenem-odpadu-je-i-sklokeramika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zpracovatelé vytříděného skla mají problém. Do suroviny se jim dostává i sklokeramika, což je nebezpečné

16.1.2018 13:35 | KYJOV (ČTK)
Na rozdíl od běžného skla má sklokeramika vyšší teplotu tání a v tavicí peci zůstane tuhá, nezkapalní. Nůžky na tvarovacím stroji proto nedostřihnou kapku, ze které se tvarují lahve. Ilustrační obrázek
Na rozdíl od běžného skla má sklokeramika vyšší teplotu tání a v tavicí peci zůstane tuhá, nezkapalní. Nůžky na tvarovacím stroji proto nedostřihnou kapku, ze které se tvarují lahve. Ilustrační obrázek
Výrobci obalového skla Vetropack Moravia Glass z Kyjova na Hodonínsku komplikuje práci to, že kromě běžného skleněného odpadu končí v jeho tavicích pecích i sklokeramika. Nejen, že způsobuje problémy při výrobě nových lahví a sklenic, ale může být i příčinou havárie či zranění zaměstnanců, řekl ředitel pro řízení jakosti Svatopluk Kudláč. Firma proto spolupracuje s firmou EKO-KOM, která se stará o svoz tříděného odpadu.
 

"S ohledem na množství sklokeramiky, jež se k nám se střepy dostává, se však domníváme, že hlavním zdrojem je průmyslové zpracování. Jedná se o odpad po přípravě a řezání, po montáži elektrospotřebičů. Mezi sklokeramiku totiž nejčastěji patří sklokeramické varné desky a také krbová dvířka," uvedl Kudláč. Ideální postup je podle něj takový, aby zpracovatelé sklokeramiky nelikvidovali odpad jako sklo, ale vraceli ji výrobci.

Na rozdíl od běžného skla má sklokeramika vyšší teplotu tání a v tavicí peci zůstane tuhá, nezkapalní. "Nůžky na tvarovacím stroji proto nedostřihnou kapku, ze které se tvarují lahve. Nedostřižená kapka se nedostane do tvarovací formy, ale spadne mimo ni do mechaniky stroje, odkud se musí odstranit. Tím vznikají prostoje a navíc může dojít i k požáru na stroji," řekl Kudláč. Zranění hrozí při jejím odstraňování ze stroje.

Firma EKO-KOM se snaží vzdělávat lidi, aby věděli, že sklokeramika a také varné sklo do kontejneru na tříděné sklo nepatří. "Zároveň jsme Vetropacku doporučili, ať zkusí identifikovat zdroj v blízkém okolí a oslovit živnostníky. Ti mají povinnost nakládat s odpady dle zákona," uvedl ředitel komunikace Lukáš Grolmus. Vetropack chce také investovat 15 milionů korun do třídicí linky s cílem vylepšit účinnost třídění sklokeramiky z dodaných střepů.

Firma EKO-KOM se snaží působit v různých osvětových kampaních. "Lidé obvykle vědí, že do kontejneru nepatří varné sklo. Proto zjišťujeme, jestli lidé vnímají rozdíl mezi jím a sklokeramikou. Dále se podílíme na vzdělávání dětí ve školách. Tiskneme také informační letáky, nicméně efekt kampaní je dlouhodobý a posun v myšlení lidí prokazuje velkou setrvačnost," řekl Grolmus. Zároveň firma řeší, kolik informací se vejde přímo na kontejnery, aby je lidé zvládli vnímat. Efekt současných kampaní se podle Grolmuse projeví zhruba za rok.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

17.1.2018 19:08
Možná by neškodilo vybavit jednotlivé kontejnery na tříděný odpad popisem co se tam nemá dávat....co?
Odpovědět

Jan Škrdla

17.1.2018 21:00 Reaguje na Milan Milan
Nevím jak u vás, ale v naši obci kontejnery popisky mají. Většina lidí se podle toho řídí, ale najde se pár jedinců, kteří zřejmě neumí číst, nebo se jim to nechce.
Na druhé straně musím uznat, že o té sklokeramice se tam nepíše a ještě před několika měsíci jsem o tom taky nevěděl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist