https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vice-nez-polovina-kraju-jiz-vycerpala-dotace-na-vymenu-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Více než polovina krajů již vyčerpala dotace na výměnu kotlů

24.3.2016 10:40 | PRAHA (ČTK)
V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun
V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zájem o dotace na výměnu neekologických kotlů je velký, lidé už částku vyčerpali ve více než polovině krajů. Některé kraje proto příjem žádostí již zastavily, jiné nadále žádosti přijímají, ale odkládají je do takzvaných zásobníků. Výrazně menší zájem o dotace je zatím v Praze, žádost v pondělí, první možný den, podalo 18 lidí.
 

Tento týden o pozastavení dotací rozhodli radní Moravskoslezského kraje, od středy už žádosti nepřijímají. Kraj eviduje už více než 4570 žádostí, v nichž obyvatelé regionu požadují dotace v celkové výši 598 milionů korun. Je to o 108 milionů korun více, než měl kraj pro první výzvu k dispozici. Radní zároveň pověřili hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), aby jednal s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) o okamžitém zvýšení dotačních prostředků.

Asi nejrychleji vyčerpali připravené peníze lidé v Pardubickém kraji. Během tří dnů, po které mohli lidé v Pardubickém kraji požádat o dotace na výměnu neekologických kotlů, přijalo hejtmanství celkem 1054 žádostí. V sousedním Královéhradeckém kraji zastavili příjem žádostí po 14 dnech. O dotaci na výměnu neekologických kotlů stihlo v první dotační výzvě v Královéhradeckém kraji požádat 982 lidí. Celkem uplatnili požadavek na dotace ze 110 milionů korun.

Dále už výzvy uzavřeli i v Plzeňském, Jihomoravském či Zlínském kraji. Ve Zlínském kraji bylo na dotace letos vyčleněno 155 milionů korun. "Původně jsme plánovali rozdělit 100 milionů na jaře a zbytek na podzim, kvůli velkému zájmu se však všechny peníze rozdělily již nyní," řekla mluvčí krajského úřadu Renata Janečková. Úředníci přijali na přelomu ledna a února 1289 žádostí, podle původních odhadů přitom mělo být vyměněno asi 1080 kotlů.

Jihomoravský kraj sbíral žádosti od 18. ledna do 12. února, poslední týden už jen do zásobníku. Stejně je tomu tak nyní v Jihočeském kraji. Žádosti již částku určenou na dotace přibližně 295 milionů korun přesáhly, veřejnost přesto může o dotaci usilovat do konce března. Kraj žádosti přijímá, ale odkládá je do zásobníku a vyčkává, zda na ně část z dotace také vystačí. Šance na získání podpory klesá už i na Vysočině.

Finanční prostředky nebyly vyčerpány například v Libereckém kraji. Do pondělí kraj přijal 1141 žádostí o dotaci na výměnu kotle. Kraj bude přijímat žádosti i při dosažení limitu. "Ve chvíli, kdy vyčerpáme stanovenou částku určenou na kotlíkové dotace, bude ještě vytvořen dvacetiprocentní zásobník. Budou v něm uloženy zkontrolované žádosti pro případ, že by se uvolnily nějaké finanční prostředky," uvedla mluvčí kraje Markéta Dědková.

V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun. Domácnost může na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150 000 korun. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v tuzemsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist