https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-z-kohoutku-v-cr-ji-nabizi-uz-pres-1200-restauraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda z kohoutku: V ČR ji nabízí už přes 1200 restaurací

22.3.2012 01:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Logo kampaně Česko pije z vodovodu
Logo kampaně Česko pije z vodovodu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zvodovodu.cz
V České republice je už víc než 1200 restaurací, které svým zákazníkům nabízejí vodu z vodovodu. U příležitosti Světového dne vody tento údaj zveřejnilo občanské sdružení Česko pije vodovodu - společně se seznamem všech zařízení, kde takto vycházejí zákazníkům vstříc.
 

Sdružení začalo restaurace, kde je k dostání voda z vodovodu, evidovat v září 2010. Dnes je na jejich seznamu přibližně 800 restaurací, naprostá většina jich je ovšem v Praze a středních Čechách. V jiných částech republiky se jedná spíše o velká města. Další stovky restaurací eviduje společnost Veolia, která v rámci svého projektu Kouhoutkova.cz restauracím, které budou vodu z vodovodu podávat zákazníkům, nabízí zdarma karafy. Jak Ekolistu řekla Zuzana Cabejšková, předsedkyně sdružení Česko pije vodovodu, když se sečtou údaje z obou seznamů a vyloučí se stejné podniky, dojde se k číslu přes 1200 restaurací po celé ČR.

„Největší přírůstek jsme zaznamenali během léta. Za teplých dní lidé více pijí a voda z kohoutku je příjemným způsobem, jak uhasit žízeň,“ uvádí Zuzana Cabejšková. Kromě toho, že se na vodu z kohoutku častěji ptají zákazníci, hraje prý roli i konkurenční boj. „Zvláště na menších městech, jako je například Kolín nebo Písek, pozorujeme silný sousedský efekt. Jakmile začne jedna restaurace podávat vodu z kohoutku, ostatní ji následují,“ říká Igor Třeslín ze serveru Lunchtime.cz, jenž se věnuje sledování českých restaurací a vodu z vodovodu nabízí jako jedno z volitelných kritérií při vyhledávání restaurace.

Projekt, v němž se sdružení Česko pije vodovodu snaží zvýšit počet restaurací, v nichž je kohoutková voda nabízena jako alternativa k vodě balené, začal na podzim 2010. V jeho rámci sympatizanti sdružení mimo jiné lidem nabízeli ochutnávku tří sklenic vody - jedné s vodou z kohoutku, druhé s balenou pitnou vodou a třetí s balenou pramenitou vodou. Respondenti nevěděli, o odkud voda pochází. Přibližně tři čtvrtiny jich nakonec hodnotily chuť vody z kohoutku jako lepší nebo přinejmenším stejně dobrou jako vody balené.

Z tehdejšího průzkumu firmy Synovate zároveň vyplynulo, že tři čtvrtiny české populace pravidelně kupují vodu balenou. Přitom by ale 83 % respondentů uvítalo vodu z vodovodu podávanou v restauracích. Dvě třetiny respondentů si o ni ale v restauracích nikdy neřeklo a jen 3 % si o ni říkají běžně.

Právě nedostatečný tlak zákazníků je podle Cabejškové jedním z důvodů, proč restaurací nabízejících vodu z vodovou nenajdeme ještě víc. „Zákazníci mají často strach z reakce obsluhy. Hodně si jich ale ani neuvědomí, že by mohli vodu z kohoutku v restauraci požadovat. Je potřeba více osvěty v této oblasti,“ míní Zuzana Cabejšková. Druhým důvodem je strach restauratérů ze ztrát. I tomu se dá ale předcházet - jsou restaurace, kde si za vodu z vodovodu nechají zaplatit.

Spousta restauratérů však pokládá nabídku vody z kohoutku za normální vstřícnost zákazníkům. „Vodu z kohoutku bereme jako jednu z investic do spokojeného hosta. Naší filosofií je navodit přátelské prostředí, kde hostům naší restaurace vyhovíme ve všech přáních, včetně žádostí o vodu. Rádi bychom přenesli tento velmi příjemný zahraniční zvyk do Čech jako standard,” cituje sdružení Česko pije vodovodu Michaelu Šmucrovou, manažerku Řízkové restaurace Kopretina v Třeboni.

Pitná voda z vodovodu v České republice podle hygieniků ze zdravotního hlediska v ničem nezaostává za vodou balenou. Naopak výroba, doprava a recyklace lahví na balenou vodu představuje značnou zátěž pro životní prostředí.


reklama

 
Další informace |
Kompletní přehled restaurací nabízejících vodu z vodovodu byl v době zveřejnění tohto článku publikován na adrese www.zvodovodu.cz/kde-uz-to-funguje.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist