Kolik vody denně projíme? Tři tisíce litrů
Spolu s vodou z kohoutku protečou našim hrdlem tisíce litrů „virtuální vody“ použité při pěstování, výrobě a dovozu potravin. Na problematikou vodní stopy jídla v rámci Mezinárodního dne vody 2012 upozornila nadace We Are Water .
Podle ní rozhodující množství vody připadá právě na tu, kterou konzumujeme v podobě potravin. „Jeden člověk vypije za den přibližně 2 litry vody, ale k vyprodukování pouhého kilogramu rýže je zapotřebí 2 450 litrů vody, přičemž na kilo vepřového masa je to dokonce 6 000 litrů,“ říká Xavier Torras, ředitel nadace We Are Water.
Podle nadace konečný spotřebitel nemusí dopad produkce potravin na vodní zdroje vůbec pocítit, zejména když k čerpání vody dochází v řekách vzdálených tisíce kilometrů od konečných zákazníků. Podle nadace We Are Water ale 55 % dovážených potravin pochází ze zemí, které trpí nedostatkem pitné vody.
Zatímco spotřeba, kterou denně obyvatelé České republiky vytočí z kohoutku, dosahuje zhruba 140 litrů, podle Water Footprint Network (WTN) celková vodní stopa na jednoho obyvatele, dosahuje mnohonásobně vyšší hodnoty – 4523 litrů denně. Podle těchto výpočtů je česká spotřeba vyšší než je celosvětový průměr, ten dosahuje zhruba 3700 litrů. Podle WTN pochází 37 % české vodní stopy ze zahraničí.
Potravina | množství vody v litrech |
---|---|
Šálek kávy | 120 | Sklenice mléka | 200 | Sklenice vína | 120 | Sklenice piva | 75 | Sklenice čaje | 35 | Pomeranč | 50 | Banán | 70 | Jablko | 70 | Ořechy (100g) | 494 | Tabulka čokolády | 2 400 | Hamburger | 2 400 | Pizza | 1 216 | Cukr (1 kg) | 1 500 | Vejce (1 ks) | 135 | Chléb (1 kg) | 1 300 | Brambory (1 kg) | 250 | Rýže (1 kg) | 3 400 | Ječmen (1g) | 1900 | Hovězí maso (1kg) | 15 500 | Kuřecí maso (1kg) | 5 200 |
reklama