https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-by-chteli-vodu-z-kohoutku-presto-kupuji-balenou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Češi by chtěli vodu z kohoutku, přesto kupují balenou

22.3.2011 06:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Spotřeba vody v Praze na osobu a den je nyní 104 litrů, z toho jsou 2 litry na pití a vaření, říká Marcela Dvořáková.
Spotřeba vody v Praze na osobu a den je nyní 104 litrů, z toho jsou 2 litry na pití a vaření, říká Marcela Dvořáková.
Foto | Alex Anlicker / Wikimedia Commons
Tři čtvrtiny Čechů kupují balenou vodu, ač mají k vodě z vodovou pozitivní vztah. Vyplývá to z výzkumu zveřejněném agenturou Synovate, který vznikl v rámci projektu Česko pije vodovodu. A přestože by čtyři pětiny zákazníků vodu z kohoutku v restauraci uvítali, obsluhu o ní nepožádají.
 

Výzkum proběhl jako součást projektu Česko pije vodovodu. Ten podpořila česká pobočka Britské rady v rámci svého programu na ochranu životního prostředí Europe Challenge. Projekt chce upozornit veřejnost na negativní dopady spojené s konzumací balené vody.

Výroba, doprava a recyklace lahví na balenou vodu totiž podle výzkumů představuje jednu z největších zátěží pro životní prostředí. „Osobně vidím přednost balených vod pouze v oblastech, kde není dostupná kvalitní pitná voda z vodovodu. Například během dovolené v exotických destinacích,“ myslí si odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Miroslav Šuta a k české vodě říká: „Spotřebitelé mají právo znát kvalitu vody, kterou pijí. Ale asi málokdo svého práva využívá.“

Balená voda z vodovodu?

Lidé si často myslí, že balená voda musí být kvalitnější než voda z vodovodu. To vyvrací Zuzana Cabejšková z projektu Česko pije vodovodu. Podle ní některé firmy stáčí vodu z kohoutku a pak ji prodávají jako balenou. Další problém představuje čerpání z hlubinných vrtů. „Čerpáním pramenitých a minerálních vod z útrob země vyčerpáváme cenné zásoby, jež se zde tvořily po tisíciletí,“ informuje ekologický institut Veronica a připomíná, že dříve byly minerální vody doporučovány jen k léčebným kúrám lázeňských hostů.

Podle zastánců je běžná voda z vodovodu vhodná k dennímu pití. S tím ale nesouhlasí Bibiana Beňová z Karlovarských minerálních vod. Podle ní se při dlouhodobém pití demineralizované vody zvyšuje riziko zlomenin a vařením v této vodě ztrácí potraviny většinu esenciálních prvků. Naopak minerální vody prý podporují zažívání.

Vodovoda = plný počet bodů

Veolia Voda Česká republika, která dodává vodu do některých českých domácností, uvádí, že stále více českých spotřebitelů dává přednost vodě z vodovodu před balenou. Ekologický institut Veronica odpovídá na hlasy pochybující o kvalitě kohoutkové vody faktem, že v mezinárodním srovnání bezpečnosti pitné vody dostala ta česká plný počet bodů.

Podle ředitelky komunikace a marketingu ve Veolii Marcely Dvořákové je těžké říct, jak se vyvíjí spotřeba vody na pití, neboť jde o nepatrnou část v celkové spotřebě vody, ale podle poklesu projede balených neochucených vod a průzkumů se každý rok zvyšuje procento lidí, kteří řeknou, že pijí vodu z vodovodu. Poslední čísla zní, že téměř 85 % lidi v ČR pije vodu z vodovodu, tvrdí Dvořáková.

Dvořáková pro Ekolist vyjmenovala šest důvodů, proč pít vodu z kohoutku. Prvním důvodem je finanční úspora, jelikož je litr vody z kohoutku (6 haléřů) zhruba stokrát levnější než litr balené vody. Druhým důvodem je zdravotní nezávadnost, neboť voda podléhá přísné kontrole kvality. Díky vyváženému poměru minerálů je údajně vhodná pro pravidelný pitný režim, je vždy čerstvá, „uskladněná“ v chladném a temném vodovodním potrubí. Dalším důvodem je šetrnost k životnímu prostředí, neboť odpadá výroba, přeprava kamiony, potřeba skladování a likvidace neekologického odpadu. Litr vody z vodovodu je co do emisí CO2 totiž tisíckrát šetrnější k životnímu prostředí (0,42 kg a 0,0004 kg). A posledním důvodem je pohodlí, spotřebitel nemusí nosit těžké balíky s vodou.

Řekněte si o ní!

Vodu si v restauraci Češi neobjednávají, neboť o takové možnosti neví nebo se obávají reakce obsluhy a zdravotní nezávadnosti. V neposlední řadě nechtějí vypadat jako „skrblíci“. Přestože si většina Čechů myslí, že by restaurace měly nabízet vodu z vodovodu, nehraje tento fakt roli při volbě restaurace. Díky již delší dobu fungujícímu webu vodovoda.cz si mohou zákazníci již předem najít seznam restaurací, kde jsou ochotni servírovat kohoutkovou vodu .

Ekolist oslovil několik restaurací, které vodu z vodovodu nenabízejí s žádostí o vysvětlení, ale odpověď nedostal. Manažer pražské restaurace Mollo 22 Petr Jaroš odepsal, že tato restaurace již vodu z kohoutku za symbolických 5 Kč poskytuje, neboť se „přizpůsobuje novým trendům“. Cena se Jarošovi zdá fér pro obě strany, neboť je třeba pokrýt náklady spojené s poskytnutím vody a zákazníci údajně tento krok chápou. Voda z kohoutků v restauracích je podle Beňové servis zákazníkům a nelze jí považovat za náhradu minerálek.

Vodu si v restauraci Češi neobjednávají, neboť neví o takové možnosti, nechtějí vypadat jako "skrblíci" nebo se obávají reakce obsluhy a zdravotní nezávadnosti. Restaurace opatřené tímto logem vodu zdarma bez problémů poskytnou.
Vodu si v restauraci Češi neobjednávají, neboť neví o takové možnosti, nechtějí vypadat jako "skrblíci" nebo se obávají reakce obsluhy a zdravotní nezávadnosti. Restaurace opatřené tímto logem vodu zdarma bez problémů poskytnou.
Zdroj | Vodovoda.cz

Společnosti skupiny Veolia Voda Česká republika letos pokračují v projektu pro restaurace „Čerstvou kohoutkovou? Stačí říct!“ Zákazníci ve více než 400 restauracích zapojených do projektu mají čerstvou vodu v karafě automaticky na stole, podobně jako v zahraničí. „Opravdu nám nešlo prioritně o zvýšení spotřeby vody, vždyť třeba spotřeba vody v Praze na osobu a den je nyní 104 litrů, z toho jsou 2 litry na pití a vaření, zbytek připadá na hygienu, mytí nádobí, praní, a podobně,“ říká k projektu Dvořáková.

Navštivte Vodní bar!

V předešlých měsících putovaly v rámci projektu Česko pije vodovodu po celé republice Vodní bary, ve kterých měli zájemci možnost porovnat vodu z kohoutku, balenou a pramenitou vodu. Téměř tisícovka účastníků hodnotila vodu a tipovala, která voda je která, úspěšná byla zhruba pětina. Marta Zveibil Hrubá popisuje, že 40 % návštěvníků si myslelo, že nejméně chutný vzorek je voda z vodovodu, ale šlo o vodu balenou. Dietoložka Václava Kunová potvrzuje, že balená voda může mít horší kvalitu než voda z kohoutku, zejména při skladování v měkčích a levnějších lahvích, zejména na slunci.

Dnes se bude od pravého poledne do šesti hodin večer u příležitosti Světového dne vody konat akce nazvaná Vodní bar na pražském Albertově. „Návštěvníci se mohou těšit na jednoduchou, ale o to atraktivnější ochutnávku tří typů vod. Bude na nich říci, která jim chutná nejvíc,“ láká na akci Cabejšková a dodává, že zde budou také vystaveny obrázkové plakáty životních cyklů nápojových obalů a celou akci bude zdobit oficiální logo Mezinárodního dne vody.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist