https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodarenska-infrastruktura-by-se-mela-stavet-v-malomestech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodárenská infrastruktura by se měla stavět v maloměstech

8.1.2017 23:12 | PRAHA (ČTK)
Situace v malých obcích, zvláště s velikostí do 2000 obyvatel, je podle materiálu špatná, protože více než 2300 obcí (tedy zhruba 40 procent) nemá například žádnou kanalizaci
Situace v malých obcích, zvláště s velikostí do 2000 obyvatel, je podle materiálu špatná, protože více než 2300 obcí (tedy zhruba 40 procent) nemá například žádnou kanalizaci
Vodohospodářská infrastruktura by se měla stavět hlavně v maloměstech. Na vodovody je připojený podle údajů z roku 2014 největší podíl lidí z Prahy a Karlovarského kraje, nejméně ve středních Čechách. Vyplývá to z materiálu od ministerstva zemědělství. Poměr lidí připojených na kanalizaci je také největší v hlavním městě, nejmenší pak v Libereckém kraji. Jak dlouhodobě uvádí Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) vodárenská infrastruktura v ČR je podfinancovaná, na obnovu a rekonstrukce by mělo ročně jít více než 20 miliard korun. Reálně je to zhruba polovina.
 

"Prostor v doplnění systémů odvádění odpadních vod existuje, a to i s ohledem na udržitelnost budovaných systémů infrastruktury. V zásobování pitnou vodou se v lokalitách nepokrytých vodovody při realizaci dostáváme na hranice ekonomické udržitelnosti, což vyžaduje velmi citlivý přístup," uvádí ministerský materiál.

Situace v malých obcích, zvláště s velikostí do 2000 obyvatel, je podle materiálu špatná, protože více než 2300 obcí (tedy zhruba 40 procent) nemá například žádnou kanalizaci.

Do budoucna by mělo ministerstvo podle materiálu vyřešit, jakým způsobem bude více kontrolovat vlastníky a provozovatele vodovodní soustavy, ministerstvo financí by pak mělo zjistit, jestli se správně počítá jejich zisk.

Například Pražským vodovodů a kanalizacím stoupl předloni čistý zisk o 6,6 procenta na 532 milionů korun. Obrat firmy se zvýšil také o více než šest procent na 6,24 miliardy korun. Společnost očekávala, že celý zisk vyplatí svému jedinému akcionáři, tedy francouzské společnosti Veolia Central & Eastern Europe.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist