https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vody-mainskeho-zalivu-se-otepluji-tamnim-treskam-hrozi-zkaza
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vody Mainského zálivu se oteplují, tamním treskám hrozí zkáza

31.10.2015 01:36 | NEW YORK (ČTK)
Treskám se daří v chladnějších vodách u břehů Kanady, Norska či Grónska
Treskám se daří v chladnějších vodách u břehů Kanady, Norska či Grónska
Rychlé oteplování vod v Mainském zálivu na severovýchodě Spojených států způsobilo, že tamní moře je pro tresky příliš teplé. Početní stavy těchto ryb navzdory omezovanému lovu dramaticky klesají, takže treskám v oblasti hrozí zkáza. Tvrdí to zveřejněná americká studie, která se situaci v zálivu věnuje a z které cituje agentura Reuters.
 

Mainský záliv se v uplynulém desetiletí oteplil rychleji než 99 procent ostatních oceánských vod, což bylo zapříčiněno posunutím trasy atlantického Golfského proudu, změnami v Tichém oceánu a dalšími výraznými klimatickými změnami.

Ze zjištění podle vědců vyplývá, že je nutné věnovat větší pozornost změnám teplot oceánských vod ve vztahu k rybí populaci. Tradiční výpočty nadhodnocují hojnost výskytu tresek, uvedl Andrew Pershing, který je jedním z autorů studie. Dodal, že ačkoli rybáři loví méně tresek, populace těchto ryb nadále v zálivu klesá, neboť stále teplejší vody jsou tam pro jejich život nepříznivé.

Od roku 2004 teplota rostla ročně o více než 0,23 stupně Celsia a vrcholu dosáhla v letech 2012 a 2013. Komerční výlov tresek činil v roce 2013 v Mainském zálivu 1000 tun, zatímco v roce 2009 to bylo 6000 tun.

Klimatická zpráva OSN z loňského roku uvádí, že kvůli globálnímu oteplování se mnohé rybí druhy stahují směrem k pólům. Treskám se daří v chladnějších vodách u břehů Kanady, Norska či Grónska.

Podle Katherine Millsové z výzkumného střediska Gulf of Maine Research Institute je stav tresek v Mainském zálivu varováním a výzvou k lepší spolupráci mezi klimatickými vědci a rybářským průmyslem.

Millsová nepředpokládá, že se někdy výlovy tresek v Mainském zálivu dostanou na předkrizovou úroveň. Odborníci očekávají, že do roku 2030 v případě teplého scénáře budou činit 5000 tun ročně, v případě horkého scénáře pak 1800 tun ročně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist