https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volba-prezidenta-2013-zijeme-ve-staleti-kultivovane-krajine-a-chtit-tady-divocinu-nejde-rika-premysl-sobotka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volba prezidenta 2013: Žijeme ve staletí kultivované krajině a chtít tady divočinu nejde, říká Přemysl Sobotka

10.1.2013 01:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle Přemysla Sobotky není vztah ochrany přírody a působení člověka v přírodě, zvláště v chráněných oblastech, ideálně vybalancován
Podle Přemysla Sobotky není vztah ochrany přírody a působení člověka v přírodě, zvláště v chráněných oblastech, ideálně vybalancován
Ekolist.cz oslovil všechny kandidáty na post prezidenta České republiky s žádostí o odpovědi na šest otázek o životním prostředím. V tomto článku naleznete odpovědi Přemysla Sobotky.
 

1) V Listině základních lidských práv a svobod stojí, že každý má právo na příznivé životní prostředí. Budete coby hlava státu toto právo hájit a prosazovat? Jak?

Přemysl Sobotka: Česká republika je nádherná země. Jako konzervativní politik považuji ochranu životního prostředí za jednu ze svých hlavních priorit. Ochrana životního prostředí by měla být založená v prvé řadě na harmonickém vztahu člověka a přírody, ne na vylučování člověka z něj. A na využívání nejnovějších technologií při činnostech člověka v přírodě.

2) Současný prezident Václav Klaus se výrazně věnoval tématu klimatické změny. Máte vy své silné téma z oblasti životního prostředí, kterému se chcete věnovat? Budete ho prosazovat podobně jako Václav Klaus svůj pohled na klimatické změny?

Nehodlám nic svého “osobního” prosazovat. Pokud se některá má témata ujmou k veřejné diskusi, budu rád. V této oblasti je co řešit. Mám dojem, že vztah ochrany přírody a působení člověka v přírodě, zvláště v chráněných oblastech, není ideálně vybalancován. Žijeme ve staletí kultivované krajině a chtít tady divočinu nejde.

3) Budete podporovat výstavbu dalších bloků v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany?

Jsem pro zdravou energetiku s využitím jádra. Při využití moderních technologií je výroba energie z jádra spojena s minimálními riziky a v našich domácích podmínkách nabízí bezesporu nejekologičtější a nejřiditelnější výrobní proces. Jsem pro zamezení podpory zdrojů, které se tváří ekologicky, nicméně dotacemi obrovsky zatěžují státní rozpočet i peněženky občanů. A ukazuje se, že vlastně tak ekologické nejsou.

4) Jaký máte názor na osud Národního parku Šumava? Měl by být park ponechán přírodním procesům, nebo je má člověk aktivně regulovat? Jak velká část parku by případně měla být ponechána přírodním procesům?

Šumavu mám nesmírně rád. Jsem sportovec, navíc sám žiju v Liberci, takže horská turistika a zimní sporty jsou moje vášeň. Jakkoli nejsem odborník na lesní hospodářství, je potřeba si uvědomit, že Šumava má historii hospodářského území. Smrková monokultura, která tu byla vysázená zejména v 19. století a kterou pravidelně poškozují orkány a kůrovec, zřejmě není do šumavského prostředí ta nejlepší. Obnově Šumavy nepomůžou ani tak zelené huráakce přátelské spíše k televizním kamerám, jako spíš to, když si uvědomíme, že se podstatná část Šumavy ještě za Rakouska-Uherska proměnila v hospodářský les a podle toho bychom jí měli pomáhat, aby se postupně vrátila původním porostům. Doufejme, že to nejhorší už má Šumava za sebou a že namísto holin za pár desítek let vyroste nový zdravý les. Takový, ve kterém uchováme přírodní bohatství Šumavy a zajistíme místo pro člověka a jeho aktivity.

5) Měly by se nevládní (občanské) organizace ve veřejném zájmu účastnit rozhodování o otázkách životního prostředí? Měly by být rovnocenným partnerem státu nebo soukromých firem například ve stavebních řízeních?

Česká republika je zastupitelskou demokracií. V prvé řadě jsou tedy volení zástupci občanů, kterým dali lidé ve volbách důvěru k tomu, aby ve veřejných věcech reprezentovali jejich zájmy. Řada občanských iniciativ se v poslední době diskreditovala tím, že pod vějičkou ochrany přírody prosazuje parciální podnikatelské zájmy hrstky vyvolených - příkladem je solární byznys založený na dotacích, který každého občana České republiky stojí 1000 korun na daních a další peníze na vyšší ceně za elektřinu. Nevydávejme konflikt zájmových skupin za demokratickou občanskou společnost, která jistě své slovo při rozhodování o otázkách životního prostředí mít má.

6) Zavedl byste v případě vašeho zvolení na Hradě pravidla tzv. zelené kanceláře? Například oboustranný tisk a jiné šetření papírem, důsledné třídění odpadů a kompostování bioodpadů, nebo třeba úklid s pomocí ekologicky šetrných prostředků?

Ano zavedl. Tak už se chováme v Senátu. Tedy alespoň tam, kde to protokol diplomatických akcí umožní. Toto je krásný příklad, kdy ekologické chování dává ekonomický smysl, což je podle mého názoru ta nejspolehlivější cesta, jak podnítit chování šetrné k přírodě. Pokud bych tuto otázku mohl vztáhnout na celou Českou republiku, pak dodávám, že recyklace a účinné využívání zdrojů má i velký význam z pohledu energetické a surovinové bezpečnosti naší země a ostatně i celé Evropy, jejíž hospodářství je závislé na dodávkách energetických surovin z nestabilních oblastí.

Přemysl Sobotka

Oficiálním kandidátem Občanské demokratické strany o hradní křeslo je Přemysl Sobotka. Narodil se v roce 1944 v Mladé Boleslavi, ale většinu života žije v Liberci, kde také pracoval až do devadesátých let jako lékař. V politickém životě se stal aktivním po roce 1990, kdy zakládal libereckou ODS. V roce 1996 poprvé získal křeslo senátora za Liberec, které obhájil celkem čtyřikrát. Přemysl Sobotka je podruhé ženatý, z prvního manželství má dvě dcery, z druhého nevlastního syna.

Jako politik se tématem životního prostředí příliš často nezabýval. V dohledatelných komentářích z posledních let se vyjadřoval spíše k občanskému aktivismu. V roce 2007 například odmítl rakouské blokády hranic kvůli debatě o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín.

V roce 2011 podobně odmítl blokádu kvůli kácení v Národním parku Šumava. Sobotka vydal prohlášení 26. července 2011, ve stejný den, kdy klatovský soud vydal předběžné opatření, které zakazovalo Hnutí Duha organizovat protestní akce v parku. „Jsem velmi znepokojen postojem aktivistů na Šumavě. Neúcta k zákonům, stanovisku soudu a neuznávání mezinárodní smlouvy, protiprávní chování, kdy se aktivisté pohybují v 1. zóně národního parku mimo vyznačené cesty, signalizují, že extremistické postoje jsou základem jejich chování. Dle mého aktivistům nejde primárně o přírodu, ale o vlastní zviditelnění,“ napsal tehdy Sobotka. V prohlášení dodal, že nebere aktivistům jejich názory, ti ale prý svým chováním překračují všechna pravidla demokratické společnosti, což je pro Sobotku nepřijatelné.

Výňatek z volebního programu (Programové body s názvem „10 Jistot Přemysla Sobotky“):

Jsem pro zdravou energetiku s využitím jádra

Dlouhodobě zastávám názor, že česká energetika potřebuje energii vyrobenou pomocí jaderného štěpení. Při využití moderních technologií je výroba energie z jádra spojena s minimálními riziky a v našich domácích podmínkách nabízí bezesporu nejekologičtější a nejřiditelnější výrobní proces. Jsem pro zamezení podpory zdrojů, které se tváří ekologicky, nicméně dotacemi obrovsky zatěžují státní rozpočet i peněženky občanů.

Zde najdete celé znění 10 Jistot Přemysla Sobotky.


reklama

 

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist