https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prezidentem-se-stal-milos-zeman-zastance-dostavby-temelina-a-zasahu-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prezidentem se stal Miloš Zeman. Zastánce dostavby Temelína a zásahů na Šumavě

27.1.2013 03:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Miloš Zeman na tiskové konferenci Zachraňme Šumavu v roce 2009
Miloš Zeman na tiskové konferenci Zachraňme Šumavu v roce 2009
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
V prvních přímých volbách prezidenta České republiky zvítězil Miloš Zeman. Ten s poměrně vysokým náskokem téměř deseti procent porazil Karla Schwarzenberga. Miloš Zeman po sečtení všech volebních okrsků získal 54,8 % odevzdaných hlasů, zatímco Schwarzenberg 45, 2 %. Druhého kola voleb se zúčastnilo 59,1 % voličů. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.
 

Miloš Zeman nastoupí do svého úřadu 8. března. V dotazníku pro server Ekolist.cz Miloš Zeman uvedl, že bude jednoznačně podporovat dostavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín. Naopak se označuje za odpůrce solárních a větrných elektráren. „Považuji je za ekonomický nesmysl vzhledem k vysokým dotacím“, vysvětluje Zeman.

Miloš Zeman se dlouhodobě věnuje tématu národního parku Šumava. Podle vlastních slov prosazuje „krásnou zelenou Šumavu, kterou si kvůli zeleným fanatikům nenecháme sežrat kůrovcem“. Podle něj je Šumava hospodářský les nikoliv žádný prales. Proto je podle něj zničení podstatné části Šumavy zelenými aktivisty zločinem proti přírodě. Podle Zemana je také dobře, že došlo k výměně ve vedení národního parku, „kde jsou konečně v čele duševně zdraví lidé“.

Podle Miloše Zemana je dosavadní úprava, která umožňuje účast občanských organizací například na stavebním řízením, přemrštěná, protože jenom brzdí například užitečné dopravní investice.

Miloš Zeman se označuje za eurofederalistu. Podle serveru Novinky.cz slíbil v rámci předvolební kampaně, že na pražském Hradě vztyčí vlajku Evropské unie, což chápe jako vstřícné gesto k EU. Zároveň ale dodal, že by oplátkou chtěl vyjednat spolufinancování výstavby kanálu Dunaj-Odra-Labe, po které podle něj volají české podniky.


reklama

 

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist