https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volebni-program-piratu-budeme-chranit-pravo-obyvatel-podilet-se-na-rozhodovani-o-zivotnim-prostredi-ve-svem-okoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volební program Pirátů: Budeme chránit právo obyvatel podílet se na rozhodování o životním prostředí ve svém okolí

10.10.2017 01:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Budeme chránit právo obyvatel podílet se na rozhodování o životním prostředí ve svém okolí,“ slibují Piráti.
„Budeme chránit právo obyvatel podílet se na rozhodování o životním prostředí ve svém okolí,“ slibují Piráti.
Volební program České pirátské strany zaujme řadou bodů. Piráti (jako celá řada jiných stran) slibují zrychlení povolovacích řízení, ale asi jako jediní jedním dechem dodávají, že nedopustí vyřazení veřejnosti z projednání velkých staveb. Piráti chtějí v zemědělství přesměrovat dotace od velkých agropodniků k malým zemědělcům a přestat podporovat pěstování biopaliv. „Budeme chránit právo obyvatel podílet se na rozhodování o životním prostředí ve svém okolí,“ slibují Piráti.
 

V dopravě Piráti chtějí, aby se Česko dostalo na špičku v elektromobilech a samořídících autech. „Prosadíme příznivé a rovné podmínky pro rozvoj a použitelnost nabíjecích stanic všech typů vozidel.“

Piráti chtějí prosadit výstavbu vysokorychlostních tratí v co nejkratších termínech a s účastí českých vysokých škol. Vysokorychlostní železnice znamená provozní rychlost minimálně 250 km/h.

Cyklisté jsou pro Piráty respektovaný partner při plánování a výstavbě cest.

Piráti slibují zvýšit poplatky za těžbu národního bohatství. Chtějí zachovat programy pro úsporu energie v budovách, kotlíkové dotace a podpořit energetickou soběstačnost. „K podpoře musí mít přístup i domácnosti (např. solární panely na střechách) a drobní podnikatelé,“ upřesňují Piráti. V energetice se chtějí Piráti zaměřit se na inovace v jaderné energetice. Piráti nesouhlasí s prolomením limitů těžby uhlí.

Redakce Ekolistu bude před volbami postupně zveřejňovat, co která politická strana slibuje v oblasti životního prostředí. Současně bude zveřejňovat odpovědi politických stran na anketu Ekolistu.

Všechny texty, které se týkají voleb do poslanecké sněmovny, najdete ve speciálu Volby do Poslanecké sněmovny 2017

„Změníme strukturu zemědělských dotací, aby z nich méně těžily gigantické agrární firmy a naopak dotace více pomáhaly lokálním zemědělcům a zvyšovaly kvalitu potravin,“ slibují Piráti a dodávají, že budou podporovat začínající zemědělce, rodinné farmy, malá družstva a komunitou podporované zemědělství (např. volným prodejem v malém).

„Zjednodušíme a zastropujeme systém dotací. Snížíme dotace velkým firmám a zvýšíme je drobným farmářům,“ říkají Piráti.

„Preferujeme rozvoj zemědělství s pestrými osevními postupy a chovem zvířat volně v přírodě,“ píší Piráti. „Zajistíme udržování druhové mnohotvárnosti i uplatnění pracovních postupů šetrných k přírodě.“

Piráti chtějí zajistit kvalitní monitoring půd ohrožených erozí, firmám, které půdu znehodnocují, odeberou Piráti dotace.

Piráti zruší dotace na řepku a jiná „bio“ paliva. „Změníme dnešní systém podpory, která je neekologická a vybízí farmáře k poškozování půdy,“ říkají Piráti s tím, že zvýší poplatky za vynětí polí a luk z půdního fondu.

Piráti také chtějí zkrátit distribuční řetězce, aby se potraviny dostaly rychleji ke spotřebiteli. Chtějí podporovat bližší vztahy zemědělců a spotřebitelů. Odbyt potravinám chtějí zajistit ve státních jídelnách, kde upřednostní místní produkci a zdravé stravování.

Ochráníme zahrádkářské osady před tlakem developerů, slibují Piráti. Piráti chtějí zkvalitnit systém ochrany zeleně ve městech a prosadit i mimo národní parky vznik území divoké přírody, která budou otevřena lidem.

„Budeme chránit právo obyvatel podílet se na rozhodování o životním prostředí ve svém okolí,“ slibují Piráti.

Třídění se podle nich musí vyplatit i finančně. „Za odpady zaplatíte jen podle skutečně vyprodukovaného množství. Nejlepší je odpad, který nevznikne. Budeme proto klást důraz na životnost a ekodesign výrobků. Využijeme potenciál bioodpadů a rozšíříme kompostování.“

Piráti chtějí podpořit vytváření a revitalizaci rybníků, malých nádrží, pramenišť, mokřadů, čímž zlepšíme schopnosti krajiny zadržet vodu. „Zastavíme neúměrné zdražování pitné vody. Prosadíme ochranu vodních zdrojů a dodavatelských služeb před privatizací.“

„Zavedeme nástroje pro rychlou regulaci a prevenci vzniku extrémních smogových situací. Prosadíme pokračování výměny starých uhelných kotlů a kamen, tak aby na ni dosáhli všichni,“ stojí v programu Pirátů.

Piráti chtějí snížit závislost ČR na fosilních palivech. „Zejména snížíme plýtvání uhlím v zastaralých uhelných elektrárnách. Spalování uhlí, ropy a plynu tvoří 95 % podílu na znečišťování ovzduší.“

„Zpřísníme kontroly velkých průmyslových znečišťovatelů. Zachováme registr znečišťovatelů, který navíc rozšíříme o emise do ovzduší,“ slibují Piráti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

10.10.2017 10:31
Neznám barvu Pirátů, nabízí se černá, ale neznám černé ovoce nebo zeleninu, která po rozkrojení je červená.
To páchání dobra je tak zažité, že si asi všichni myslí, že bez páchání dobra není politika.
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.10.2017 12:46 Reaguje na Vladimír Hošek
červená řepa?
ale vážně, zelení se zpožděním deset let. na první pohled sympatičtí, na druhý už je to horší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist