https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volebni-program-spd-ukoncime-dotace-solarnim-baronum-a-usetrene-penize-dame-na-duchody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volební program SPD: Ukončíme dotace solárním baronům a ušetřené peníze dáme na důchody

13.10.2017 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
SPD například slibuje, že zruší podporu obnovitelným zdrojům energie, jmenovitě fotovoltaickým baronům. Ušetřené peníze pak chce přerozdělit mezi rodiny s dětmi, důchodce a zdravotně postižené občany. Ilustrační foto.
SPD například slibuje, že zruší podporu obnovitelným zdrojům energie, jmenovitě fotovoltaickým baronům. Ušetřené peníze pak chce přerozdělit mezi rodiny s dětmi, důchodce a zdravotně postižené občany. Ilustrační foto.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury (SPD) ve svém programu mnoho environmentálních témat nemá, a pokud ano, věnuje se jim jen velmi povrchně. SPD například slibuje, že zruší podporu obnovitelným zdrojům energie, jmenovitě fotovoltaickým baronům. Ušetřené peníze pak chce přerozdělit mezi rodiny s dětmi, důchodce a zdravotně postižené občany.
 

Posvítit si chce SPD také nadnárodní společnosti ovládající trh s vodou, prosazující neoprávněné dotace v energetice a využívající monopolního postavení na trhu. „Zásadním způsobem posílíme úlohu a pravomoci regulačních úřadů, které musí skutečně začít chránit spotřebitele před monopoly. Ukončíme podporu tzv. solárních baronů, kterým platíme na jejich zisky. Čtyřčlennou rodinu jenom tento solární byznys přijde ročně na 16 tisíc korun. V posledních 15 letech více než stokrát narostly ceny pitné vody pro občany. Přitom její spotřeba klesla o polovinu,“ stojí v programu SPD.

„Nebojíme se říct, že naším programem je deprivatizace vodárenských společností zpět do rukou měst a obcí. Naše krajina, stejně jako jižní Evropa, postupně vysychá. Pitné vody ubývá. Živelně zastavujeme nejúrodnější místa. Zbytek úrodné půdy je ničen. Na pole patří obilí a zelenina, ne řepka na výrobu nafty a kukuřice určená ke spalování. Fotovoltaické panely patří na střechy domů. Zajistíme opatření proti vodní a větrné erozi.“

Redakce Ekolistu bude před volbami postupně zveřejňovat, co která politická strana slibuje v oblasti životního prostředí. Současně bude zveřejňovat odpovědi politických stran na anketu Ekolistu.

Všechny texty, které se týkají voleb do poslanecké sněmovny, najdete ve speciálu Volby do Poslanecké sněmovny 2017

„Získané prostředky z ukončení dotací – například ve výši současných téměř 50 miliard korun ročně pro solární barony – použijeme na podporu pracujících rodin s dětmi, na důchody a pro naše zdravotně postižené spoluobčany. Naše hnutí bude prosazovat ochranu nerostného a přírodního bohatství země. Zisk z využití těchto zdrojů musí sloužit občanům naší země,“ slibuje SPD.

Jako zásadní ohrožení demokracie považuje SPD činnost takzvaných neziskových organizací s politickým a ideologickým programem. „Dnes jsou úzce propojeny na činnost státní správy a realizují ideologické a politické cíle za veřejné prostředky. Zakážeme jejich financování z prostředků státního rozpočtu. V případě neziskových organizací financovaných a řízených ze zahraničí použijeme legislativní příklad z USA nebo z Izraele k zajištění transparentnosti v jejich činnosti,“ slibuje SPD, které mimo jiné slibuje vystoupení ze EU.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist