https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyroba-elektriny-z-obnovitelnych-zdroju-loni-rekordne-rostla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů loni rekordně rostla

15.4.2016 10:19 | LONDÝN (ČTK)
Za posledních pět let se instalovaný výkon zvýšil o téměř třetinu. Přispěly k tomu hlavně nové instalace větrných a solárních elektráren
Za posledních pět let se instalovaný výkon zvýšil o téměř třetinu. Přispěly k tomu hlavně nové instalace větrných a solárních elektráren
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Instalovaný výkon obnovitelných zdrojů energie loni celosvětově stoupl o rekordních 8,3 procenta na 1985 gigawattů. Vysokému růstu pomáhá pokračující pokles nákladů na technologie. Vyplývá to z údajů zveřejněných Mezinárodní agenturou pro obnovitelnou energii (IRENA).
 

Za posledních pět let se instalovaný výkon zvýšil o téměř třetinu. Přispěly k tomu hlavně nové instalace větrných a solárních elektráren.

Instalovaný výkon větrných elektráren loni stoupla o 17 procent, tedy 63 gigawattů (GW), protože náklady na větrné turbíny na pevnině výrazně klesly. Instalovaný výkon solárních elektráren stoupl o 26 procent, tedy 47 GW. Také ceny fotovoltaických článků se snížily.

"Obnovitelné zdroje energie nadále rostou na trzích po celém světě, dokonce i v době nízkých cen ropy a zemního plynu," uvedl v prohlášení generální ředitel IRENA Adnan Z. Amin. "Pokles nákladů na technologie obnovitelných zdrojů a řada ekonomických, sociálních a ekologických pobídek zvýhodňují obnovitelné nad konvenčními zdroji energie," dodal.

Regionálně rostla kapacita nejrychleji v rozvíjejících se zemích. Ve Střední Americe a v karibské oblasti loni stoupla o 14,5 procenta a v Asii o 12,4 procenta, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist