https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyspely-svet-spotrebovava-vetsinu-zdroju-odpovedna-spotreba-ho-nezajima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyspělý svět spotřebovává většinu zdrojů, odpovědná spotřeba ho nezajímá

13.9.2011 01:01 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Průměrný obyvatel rozvinuté země spotřebuje třikrát větší množství vody než obyvatel chudé země, vyplývá z dat OSN.
Průměrný obyvatel rozvinuté země spotřebuje třikrát větší množství vody než obyvatel chudé země, vyplývá z dat OSN.
Průměrný obyvatel rozvinuté země spotřebuje třikrát větší množství vody a desetkrát více energie než obyvatel chudé země, vyplývá z dat OSN. Jak ukazuje španělský výzkum, o společenské odpovědnosti firem se tamní spotřebitelé nezajímají, píše server Catorce6.com.
 

Vyspělý svět stojí za spotřebou drtivé většiny zdrojů této planety. Podle Daniela Herrery z univerzity v Rosariu, který analyzoval výsledky programu OSN Agenda 21, rozvinuté země spotřebovávají 50 až 90 % zdrojů Země. Podobně se podílejí i na znečišťování životního prostředí, oxidu uhličitého vyprodukují dvě třetiny celkových emisí. Podle Herrery to dokazuje, že ve společnosti neexistuje povědomí o společensky zodpovědné spotřebě.

To dokládá i studie španělské asociace spotřebitelů a uživatelů, podle které 68,7 % dotazovaných nikdy neslyšelo o společenské odpovědnosti firem. Zpráva Forética 2011 dokládá, že 45 % Španělů odmítá společensky odpovědné výrobky, zatímco pouze 21 % je upřednostňuje. Podle Herrery to dokazuje, že je potřeba vytvořit nové marketingové strategie, jež by odpovídaly reálným požadavkům modelu udržitelného rozvoje.

Podle zprávy „Países desarrollados consumen tres veces más agua y diez veces más energía que los demás“ zveřejněné na serveru Catorce6.com dne 16. srpna 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist