https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-obavy-z-jadra-jsou-mensi-nez-pred-dvaceti-lety-ale-stale-zustavaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum: Obavy z jádra jsou menší než před dvaceti lety, ale stále zůstávají

8.11.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Téměř polovina dotázaných (49 procent) je pro to, aby se dostavěly třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Temelín. Proti dostavbě je 36 procent dotázaných. Na snímku jaderná elektrárna Temelín.
Téměř polovina dotázaných (49 procent) je pro to, aby se dostavěly třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Temelín. Proti dostavbě je 36 procent dotázaných. Na snímku jaderná elektrárna Temelín.
Obyvatel České republiky, kteří z jaderné energetiky nemají žádné obavy, je více než před dvaceti lety – o sedm procentních bodů. Celkově ale většina veřejnosti vnímá jadernou energetiku s obavami. Vyplývá to z říjnového výzkumu veřejného mínění. V loňském průzkumu se se svými obavami svěřilo více lidí, zřejmě v souvislosti s katastrofou v japonské Fukušimě.
 

V roce 1993 se v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění ukázalo, že zcela bez obav z jaderné energetiky je 21 procent dotázaných. Loni jich bylo 22 procent a letos 28 procent. Nějakou míru obav (dotazovaný si mohl vybrat na škále velké, střední a malé obavy) v roce 1993 zmínilo 71 procent. Loni nějaké obavy z jaderné energetiky zmínilo 76 procent dotázaných. Letos byl počet lidí s obavami nižší, 68 procent. (Dopočet do sta procent jsou lidé, kteří zvolili odpověď „nevím“).

Podíl jaderné energetiky na celkové výrobě elektřiny by se podle 20 procent dotázaných měl snižovat. Třetina dotázaných (35 procent) je pro to, aby její podíl zůstal na současném stavu. A třetina (34 %) si myslí, že podíl jaderné energie by se měl zvyšovat. Bez názoru je 11 procent respondentů.

Téměř polovina dotázaných (49 procent) je pro to, aby byly dostaveny třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Temelín. Proti dostavbě je 36 procent dotázaných (dopočet do sta neví). Loni v dubnu bylo pro dostavbu reaktorů o pět procent méně lidí, proti dostavbě bylo naopak o pět procent lidí více.

Lidé také v šetření Centra pro výzkum veřejného mínění odpovídali na otázku, zda je podle nich možné nahradit výrobu elektrické energie z klasických zdrojů (uhlí, plyn, jádro a velké vodní přehrady) výrobou energie z alternativních zdrojů (vítr, slunce, biomasa). Dvě pětiny dotázaných (41 procent) je přesvědčena, že náhrada je možná. O opaku je přesvědčeno o pět procentních bodů více lidí (46 procent).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist