https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zachranari-vypustili-na-nachodsku-do-prirody-orla-morskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záchranáři vypustili na Náchodsku do přírody orla mořského

31.8.2016 10:49 | NÁCHOD (ČTK)
Orel mořský je v České republice stále poměrně vzácný, v posledních letech ornitologové evidují na východě Čech několik hnízdících párů
Orel mořský je v České republice stále poměrně vzácný, v posledních letech ornitologové evidují na východě Čech několik hnízdících párů
Pracovníci Záchranné stanice v Jaroměři na Náchodsku v úterý odpoledne vypustili do volné přírody mládě orla mořského. Do stanice byl převezen na konci července poté, co předčasně opustil hnízdo na okraji Police nad Metují.
 

"Přesný důvod, proč opustil hnízdo, neznáme, ale dospělé ptáky u hnízda nikdo potom neviděl. Takže možná byli otráveni a hladové mládě se rozhodlo zachránit se opuštěním hnízda," řekl David Číp z jaroměřské stanice. Nalezené mládě bylo ve velmi špatném stavu, pracovníci stanice ani nedoufali, že se ho podaří zachránit.

Mladý orel se po zotavení v jaroměřské stanici musel naučit létat i lovit živou potravu. Pracovníci pro jeho vypuštění zvolili místo u přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku. "Je tu pro něj dostatek potravy," zdůvodnil výběr místa Číp. Orel mořský je podle něj v České republice stále poměrně vzácný, v posledních letech ornitologové evidují na východě Čech několik hnízdících párů.

Stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři je jediným podobným zařízením v Královéhradeckém kraji. Za rok ošetří zhruba sedm stovek zvířat, více než polovinu z nich se podaří vrátit do přírody. Nyní je podle Čípa ve stanici kolem 150 zvířat. Zařízení je součástí celostátní sítě záchranných stanic, jejichž činnost koordinuje Český svaz ochránců přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist