https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemci-o-dotace-na-zlepseni-ovzdusi-chteji-5-5-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemci o dotace na zlepšení ovzduší chtějí 5,5 miliardy korun

29.12.2015 12:08 | PRAHA (ČTK)
Státní fond životního prostředí přijal 240 žádostí na dotace projektů, které by měly vést ke zlepšení kvality ovzduší. Celkem zájemci žádají 5,5 miliardy korun, což více než dvojnásobně přesahuje alokovaných 2,5 miliardy. Fond všechny žádosti v osmé výzvě Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 vyhodnotí do konce března 2016. ČTK o tom informovalo ministerstvo životního prostředí.
 

O dotaci si mohli od srpna žádat majitelé stacionárních zdrojů, které jsou zdrojem znečišťujících látek pocházejících z průmyslu a zemědělství. Většina finančních prostředků tak půjde průmyslovým a zemědělským podnikům. O příspěvek mohly žádat také kraje, obce nebo svazky obcí. "Počet přijatých žádostí znamená dostatečnou soutěž mezi projekty a garantuje tak výběr těch nejlepších možných projektů," uvedl ředitel Státního fondu Životního prostředí ČR Petr Valdman.

Dotace jsou určeny na náhradu nebo rekonstrukce spalovacích a ostatních stacionárních zdrojů znečištění například oxidy dusíku, oxidy síry, amoniakem a těkavými organickými látky. Zájemci mohli žádat o příspěvek i na pořízení dodatečných technologií a změny technologických postupů. Podporu získají také projekty na rozšiřování a rekonstrukce soustav centralizovaného zásobování tepelnou energií.

"Důraz klademe na aplikaci pokročilých nejlepších dostupných technik a nově vznikajících technik ve všech relevantních případech s cílem dosáhnout nejlepších emisních parametrů s ohledem na možnosti zdrojů znečištění," sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podle ministra se Česká republika dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším, jehož stav stagnuje. "Naše údaje za rok 2014 ukazují, že v loňském roce bylo 54,2 procenta obyvatel vystaveno nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší," dodal Brabec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist