http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-odchovala-11-vzacnych-pelikanu-skvrnozobych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

ZOO Dvůr Králové odchovala 11 vzácných pelikánů skvrnozobých

10.3.2016 11:37 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Tento druh pelikánů dvorská zahrada pravidelně rozmnožuje jako jediná v Evropě
Tento druh pelikánů dvorská zahrada pravidelně rozmnožuje jako jediná v Evropě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / ZOO Dvůr Králové
Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem v letošní chovné sezoně zatím odchovala 27 pelikánů, z nichž 11 připadá va vzácné pelikány skvrnozobé. Tento druh pelikánů dvorská zahrada pravidelně rozmnožuje jako jediná v Evropě. Zbylých 16 mláďata ptáků připadá na pelikány africké, bílé a kadeřavé.
 

První páření pelikánů v nynější chovné sezoně začalo loni v listopadu krátce po jejich odchytu a přesunu z venkovního výběhu do zimoviště. "Zpravidla do týdne po páření ptáci snášejí dvě až tři vejce, která jim ošetřovatelé okamžitě odeberou, aby nedošlo k jejich rozbití, a nahradí je umělými vajíčky, takzvanými pokladky," uvedla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Vajíčka chovatelé následně dají na 29 až 32 dnů do umělé líhně. "Zpět do hnízda dáváme rodičům vždy po jednom naklubaném vajíčku, zbylá mláďata odchováváme uměle. Pokud zjistíme, že má pár neoplozená vejce, vracíme jim vajíčko jiného páru, v tomto případě jsme schopni měnit vejce i mezidruhově," popsal odchov zoolog Michal Podhrázský.

V latinském názvosloví jsou pelikáni skvrnozobí označovaní jako filipínští podle místa, kde byli poprvé popsáni
V latinském názvosloví jsou pelikáni skvrnozobí označovaní jako filipínští podle místa, kde byli poprvé popsáni
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Pavlačík / ZOO Dvůr Králové

V latinském názvosloví jsou pelikáni skvrnozobí označovaní jako filipínští podle místa, kde byli poprvé popsáni. Kvůli postupné ztrátě svého přirozeného prostředí však na Filipínách skvrnozobí pelikáni zcela vyhynuli a v současné době se vyskytují zejména v Indii, Kambodži a na Srí Lance.

Pelikáni, které dvorská zoo chová od roku 1975, patří k nejtěžším létajícím ptákům. Mohou vážit až 15 kilogramů. Jejich charakteristickým znakem je hrdelní vak umístěný na spodní čelisti, do kterého jsou schopni pojmout více než deset litrů vody. Pelikáni ho využívají k lovu a přijímání potravy, kterou tvoří převážně ryby, nepohrdnou ani malými obojživelníky.

tisknout poslat
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist