https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-ma-treti-letosni-mlade-vzacneho-nosorozce-dvouroheho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zoo ve Dvoře se narodilo třetí letošní mládě vzácného nosorožce. Je to samička

20.10.2016 10:46 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Samička je menšího vzrůstu, takže zatím přes velkou snahu nedosáhne na matčin struk a nemůže se napít mateřského mléka. "Mládě proto krmí naši ošetřovatelé, a to přibližně osmkrát až desetkrát denně
Samička je menšího vzrůstu, takže zatím přes velkou snahu nedosáhne na matčin struk a nemůže se napít mateřského mléka. "Mládě proto krmí naši ošetřovatelé, a to přibližně osmkrát až desetkrát denně
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
V Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem se minulý týden narodilo třetí letošní mládě nosorožce dvourohého, druhu, který je ohrožen vyhynutím. Nové mládě je samička. V červnu se v zoo narodili dva samci. Nynější přírůstek je 44. nosorožcem dvourohým, který se ve dvorské zoo narodil. Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé jako jediná v České republice. Ve volné přírodě žije posledních několik stovek jedinců tohoto druhu.
 

Samičku přivedla na svět 12. října krátce před půlnocí osmnáctiletá samice Jola. Otcem nového přírůstku je dvacetiletý samec Mweru, který v dvorské zoo zplodil už čtyři mláďata. "Jola zvládla porod zcela bez zásahu ošetřovatelů a stala se tak trojnásobnou matkou. Mládě se ale narodilo s nižší hmotností než obvykle, proto se ho hned po porodu ujali ošetřovatelé, aby zkontrolovali jeho zdravotní stav," uvedl kurátor nosorožců Jiří Hrubý.

Samička je menšího vzrůstu, takže zatím přes velkou snahu nedosáhne na matčin struk a nemůže se napít mateřského mléka. "Mládě proto krmí naši ošetřovatelé, a to přibližně osmkrát až desetkrát denně. Malá samička je bystrá a na podávanou lahev ihned správně reaguje. Věříme, že jakmile povyroste, začne ji krmit matka," uvedl Hrubý.

V současné době má Zoo Dvůr Králové 17 nosorožců dvourohých, což je největší skupina chovaná v Evropě.

Na konci letošního června zoo poslala do Afriky dalšího nosorožce dvourohého ze svého chovu. Samice Eliška nyní žije v národním parku Mkomazi v Tanzanii. Připojila se ke skupině tří nosorožců, kterou tam dvorská zoo vrátila už v roce 2009 a která v Africe úspěšně odchovala dvě mláďata.

Zoo Dvůr Králové chová i jiné druhy nosorožců. Z 56 dosud narozených nosorožců v zoo bylo 44 dvourohých. Dále se narodilo pět nosorožců severních bílých, tři jižní bílí, jeden kříženec jižního a severního bílého a tři nosorožci indičtí. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist