https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zruseni-festivalu-psiho-masa-v-cine-zada-11-milionu-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zrušení festivalu psího masa v Číně žádá 11 milionů lidí

20.6.2016 13:00 | PEKING (ČTK)
Ve většině oblastí Číny není konzumace psů v současnosti běžná a mnoho Číňanů naopak nyní chová psy jako domácí mazlíčky
Ve většině oblastí Číny není konzumace psů v současnosti běžná a mnoho Číňanů naopak nyní chová psy jako domácí mazlíčky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bojovníci za práva zvířat stupňují svou kampaň před letošním ročníkem festivalu psího masa, který začíná v úterý v jihočínském městě Jü-lin. Aktivisté shromáždili petici s 11 miliony podpisy vyzývající ke zrušení akce. V Číně je ročně na maso zabito kolem deseti milionů psů, konzumace psího masa je ale v této zemi čím dál méně obvyklá, píše zpravodajský server CNN.
 

Tradice pojídání psího masa je v Číně, Jižní Koreji a dalších asijských zemích stará bezmála pět set let. Stoupenci této praktiky tvrdí, že psí maso je pro lidi zdravé a v letních měsících zmírňuje účinky vedra. Jedení psů se podle nich nijak neliší od konzumace jiných živočišných druhů.

Počet odpůrců festivalu psího masa ale rok od roku stoupá. V roce 2014 se od něj distancovala i vláda města Jü-lin, kde se akce každoročně koná u příležitosti letního slunovratu. Většina obchodů a zabíjení psů je nyní prováděna uvnitř budov v nočních hodinách, píše server CNN.

Skupina 24 aktivistů, doprovázených jejich psy, předala 10. června představitelům Jü-linu petici, ve které žádají zrušení festivalu. Před místním úřadem rozvinuli transparent s obrázky svých zvířecích miláčků a nápisem "Nejsme váš oběd". Miliony dalších lidí se připojily k protestní petici na sociálních sítích pod hlavičkou #StopYulin.

Tak jako každým rokem i letos má být kvůli festivalu zabito asi 10 000 psů. Kritici poukazují na to, že psi jsou před utracením vystaveni velmi krutému zacházení. Jsou drženi v malých klecích, kde jich je často několik pohromadě. Sváženi jsou ze všech koutů země, takže do Jü-linu obvykle dorazí v zuboženém stavu, hladoví, dehydrovaní, zmlácení a vyčerpaní. Řada z nich cestou pojde.

Mnozí psi mají stále na krku obojky, což svědčí o tom, že byli ukradeni jejich majitelům. To je totiž pro obchodníky podstatně levnější než se živit chovem psů na maso.

Ve většině oblastí Číny není konzumace psů v současnosti běžná a mnoho Číňanů naopak nyní chová psy jako domácí mazlíčky. Psa jako mazlíčka má asi 30 milionů čínských domácností.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist