https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zuckerberg-nedbal-na-smog-a-vybehl-do-ulic-pekingu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zuckerberg nedbal na smog a vyběhl do ulic Pekingu

18.3.2016 11:44 (ČTK)
Zuckerbergův běh spustil na sítích vlnu reakcí od posměchu po obavy o jeho zdraví.
Zuckerbergův běh spustil na sítích vlnu reakcí od posměchu po obavy o jeho zdraví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se dnes vydal po příletu do Pekingu na kondiční běh městem. Ohlásil to sám na svém facebookovém účtu, ale mnozí to považují spíše za zdraví ohrožující akci. Čínská metropole je už týden zahalena do smogu.
 

"Je skvělé být opět v Pekingu! Zahájil jsem svou návštěvu během přes náměstí Tchien-an-men, kolem Zakázaného města a přes Nebeský most," napsal Zuckerberg, jehož žena je čínského původu a který při svých minulých návštěvách ukázal, že umí čínsky. Text, který se na facebooku objevil v 10:30 místního času (3:30 SEČ), doplnil fotografií, na níž je zachycen s několika dalšími běžci na náměstí Tchien-an-men.

Monitorovací stanice na americkém velvyslanectví v Pekingu ráno v devět hodin místního času naměřila hustotu prachových částic menších než 2,5 mikrometru (PM 2,5) v hodnotě 305 mikrogramů na metr krychlový. Světová zdravotnická organizace považuje za bezpečné hodnoty do 25 mikrogramů na metr krychlový. I pouhým okem bylo patrné, že kvalita ovzduší byla dnes špatná, protože nebe bylo zataženo šedivým smogem. Mnoho lidí v ulicích mělo na tvářích roušky, v úřadech i domácnostech jely naplno čističky vzduchu.

Zuckerbergův běh spustil na sítích vlnu reakcí od posměchu po obavy o jeho zdraví. "Copak nevidíš smog, Marku? Přestaň běhat venku. Peking je můj domov, ale běhat venku nedoporučuji," napsala uživatelka Christina Tan.

V dalších reakcích se objevila doporučení, aby si Zuckerberg vzal aspoň roušku, avšak někteří se podivili nad tím, jak se Američanovi podařilo napojit na facebook, když přístup na něj čínská vláda blokuje. Některým se nelíbilo, že se nechal vyfotit na místě, kudy v roce 1989 projížděly v rámci potlačení tehdejších protestů tanky. Jeden z důsledných uživatelů dokonce zveřejnil upravenou fotografii, na níž smějící se Zuckerberg vede kolonu tanků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist