Vladimíra Holečková "> Skutečné náklady na 1 hamburger - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/skutecne-naklady-na-1-hamburger
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Vladimíra Holečková: Skutečné náklady na 1 hamburger

21. července 2011 | Vladimíra Holečková
Autor: Vladimíra Holečková
Málokdo ví, že porce masa je 16× dražší než porce veganské stravy. Rozdíl si platíme z našich daní, kterými je placena dotace živočišné výroby. Analytici tvrdí, že ceny masa a mléčných výrobků by měly strmě narůstat vzhledem ke klimatickému riziku – ropnému vrcholu a extrémním nákladům na životní prostředí, přitom už nyní je živočišný průmysl zcela závislý na dotacích.

Započteme-li na výrobu jednoho hamburgeru všechny náklady a zdroje od pole až k talíři a procesy mezi tím, brzy zjistíme, že jsou to náklady nevyčíslitelné.

Musíme totiž začít pálením lesů a pralesů pro pastviny a pěstování sóji jako krmiva pro hospodářská zvířata (80% sóji je určeno jen pro ně). Dále je tu výroba hnojiv a následné ničení zdravé půdy a vody, výroba a podávání hormonů a antibiotik, pěstování a zavlažování obilovin na krmivo, krmení dobytka, doprava plodin i zvířat, jatka, mrazení (aby maso neshnilo) a také důkladné vaření (dlouho a za vysokých teplot, protože dle výzkumu Amerického ministerstva zemědělství 89% hovězího masa obsahuje bakterii E-coli). Dále připočteme znehodnocení vody, tentokrát z výkalů hospodářských zvířat, kterých se oficiálně pěstuje kolem 7 miliard a ničení atmosféry metanem, který tato chovná zvířata produkují.V ne­poslední řadě je tu skutečně nevyčíslitelná položka a sice utrpení, každého jedince ve velkochovech a na jatkách.

Konkrétně do nákladů na pořízení 1 hamburgeru patří :

* 5,5 m2 zničeného deštného pralesa
* 2 366 litrů vody, takže pokud nesníme 1 hamburger, ušetříme 50 sprch. Na chov 1 krávy, než skončí na jatkách, je zapotřebí tolik vody, že by v ní mohla plout loď.
* 1,8 kilogramů obilí, které zkonzumuje kráva na produkci 1 hamburgeru, je totéž množství, ze kterého by byly 3 bochníky chleba nebo 8 talířů špaget a tím by mohlo být nasyceno několik hladovějících lidí.
* Dále ztrácíme 4,8 kilogramů ornice. Oblastem, kde byly intenzivní pastviny, trvá více než 50 let, než se obnoví ornice a mohli bychom na ní pěstovat zeleninu. Je to dle výzkumu odborníků Spojených států Amerických.
* Výrobou 1 hamburgeru vzniká také 113 gramů metanu, což je ekvivalent 3 kg CO2, jelikož metan váže v atmosféře mnohem více tepla. Chov živočišné výrovy produkuje více než 67% všech skleníkových plynů, které přispívají ke klimatické změně!!

Další obrovské částky je nutno přičíst na potlačování (nikoliv léčení) chorob pocházejících z konzumace masa. Dnes už je zcela zřejmé, že se vzrůstající konzumací masa úměrně přibývá úmrtí na kardiovaskulární nemoci. Jíst maso je doslova hazard se zdravím a hamburger je navíc smíchán z desítek nebo stovek krav, které projdou jatkami. Jedna nemocná kráva kontaminuje zbytek. Hovězí dobytek je pro výskyt bakterie E-coli primární. Žena, která sní 1 hamburger, ztrácí ze svého organismu 28 miligramů kalcia, což oslabuje její kosti.

Na planetě dnes pěstujeme přes miliardu kusů skotu .Zároveň denně na planetě zemře hlady 5000 lidí a stejný počet jich zemře z důvodu nedostatku, či pití závadné vody. Máme zdroje, jen s nimi neumíme hospodařit. Nejsme bezmocní, jen neinformovaní.

Celá přednáška:
www.suprememastertv.cz/dulezite0.php?… Supreme Master Television www.suprememastertv.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist