https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-chteji-zalovat-ministerstvo-a-kraj-kvuli-paleni-ropnych-kalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté chtějí žalovat ministerstvo a kraj kvůli pálení ropných kalů

29.12.2011 09:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ropné laguny v Ostravě
Ropné laguny v Ostravě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Diamo
Chomutovský odbor ministerstva životního prostředí zamítl odvolání Greenpeace, sdružení Kořeny a Arnika. Ty se ohradili proti tomu, že je Ústecký kraj opominul při řízení o navážení odpadů z ostravských ropných lagun do severních Čech. Nevládky považují jak rozhodnutí kraje, tak rozhodnutí ministerstva za nezákonná, a připravují proto podání žaloby.
 

Podle nevládních organizací ministerstvo promarnilo svou šanci zvrátit vývoj v případě navážení nebezpečných odpadů ke spalování v cementárně. Tím prý ministerstvo převzalo spoluzodpovědnost za hazard se životním prostředím již tak zatíženého severu Čech.

„Zatímco v médiích na sebe krajský úřad a ministerstvo životního prostředí svalují vinu, ve skutečnosti obě instituce spolupracují na tom, aby nebezpečné kaly z Ostravska mohly v poklidu prolétnout komínem čížkovické cementárny,“ tvrdí organizace v tiskové zprávě.

Zakázku na likvidaci ostravských lagun ve výši 2,6 miliardy korun získala firma Geosan. Podle aktivistů prý původně plánovala kaly z ostravských lagun spalovat v polských elektrárnách. Polská inspekce životního prostředí ovšem materiál prohlásila za nebezpečný odpad a Geosan tak přišel pro ostravské kaly o odbyt. Tím firmě vyvstala velká komplikace: do konce roku 2011 se totiž dle původní zakázky musí kalů zbavit a odtěžení kalů dokončit.

Ačkoli v Česku existuje celá řada mnohem bližších skládek nebezpečného odpadu, rozhodla se firma Geosan vozit kaly přes celou republiku právě na litvínovskou skládku Celio a spalovat je v čížkovické cementárně na Litoměřicku, říkají aktivisté.

„Považujeme rozhodnutí ministerstva životního prostředí za velmi nebezpečný precedens do budoucna. Firma Geosan by mohla na Mostecko navážet i další nebezpečné kaly z Ostravska nebo dokonce nebezpečné odpady ze zahraničí", říká Miroslav Otcovský ze sdružení Kořeny. Podle něj byly prý „nově objeveny“ desetitisíce tun nebezpečných kalů v ropných lagunách chemičky Ostrama. „Podobné množství bylo vyvezeno do Polska, které nyní požaduje jejich navrácení do Česka, a my se obáváme, aby se náš region nestal obětním beránkem,“ říká Otcovský.

Kaly z lagun Ostramo prý obsahují polychlorované bifenyly a dá předpokládat, že i dioxiny. „Koncentrace těchto látek v kalech je značně proměnlivá a nelze se proto řídit jen měřením materiálu například z jedné z lagun. To podle nás ministerstvo ignorovalo,“ tvrdí Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika.

Spalování ostravských kalů na severu Čech podle aktivistů porušuje základní principy evropské politiky v oblasti životního prostředí obecně a odpadové politiky zvláště. Z nebezpečných odpadů se stává naředěním „výrobek“, je porušován princip předběžné opatrnosti a dálkovým transportem odpadů pak také princip blízkosti. „Ministerstvo by mělo řádně posoudit dostupné technologie. Existují modernější a šetrnější technologie, než je pálení odpadů v cementárně,“ říká Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

Těmi mají být moderní nespalovací technologie, ke kterým patří například BCD (zásaditý katalytický rozklad - Base Catalysed Decomposition) anebo GPCR (chemická redukce v plynné fázi - Gas Phase Chemical Reduction), u nichž je menší pravděpodobnost vzniku dioxinů a které mohou ošetřit vyčištění odpadů daleko flexibilněji než spalovny anebo cementárny. Je u nich také snadnější kontrolovat kvalitu výstupů.

Palivo vyrobené z obsahu lagun o předpokládaném objemu 110 tisíc tun se vlaky vozí z Ostravy do komplexu společnosti CELIO v Litvínově. Z tohoto komplexu se převáží ke spálení do cementárny společnosti Lafarge Cement v Čížkovicích.

Podle firmy Lafarge spalování upravených kalů splňuje všechny potřebné normy. Měření emisí na čížkovské cementárně ukázalo, že předepsané limity jsou bezpečně plněny a že spoluspalování tohoto paliva ovzduší v okolí cementárny nezhorší. „Například emise skupiny devíti těžkých kovů dosáhly 2% limitu, emise di-dioxinů a di-furanů jen 4% povoleného limitu,“ říká Jan Votava z firmy Lafarge.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist