https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-zverejnili-nove-video-z-ceskych-kozesinovych-farem-a-zadaji-jejich-zakaz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté zveřejnili nové video z českých kožešinových farem. A žádají jejich zákaz

14.10.2015 14:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Spolek OBRAZ prosazuje zákaz kožešinových farem. Takový zákaz dnes platí již v 10 evropských zemích a v České republice se pro něj podle OBRAZu vyslovilo 68 % občanů. Ilustrační snímek
Spolek OBRAZ prosazuje zákaz kožešinových farem. Takový zákaz dnes platí již v 10 evropských zemích a v České republice se pro něj podle OBRAZu vyslovilo 68 % občanů. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letos v březnu zveřejnili ochránci zvířat záběry z českých kožešinových farem. Ministerstvo zemědělství následně nechalo provést kontroly, zda se na farmách dodržují zákony a nedochází k týrání zvířat. Dnes ochránci zvířat zveřejnili další záběry, na kterých dokládají, že situace kožešinových zvířat se nelepší. A žádají, aby je ministr zemědělství zakázal.
 

Spolek OBRAZ dnes zveřejnil nové záběry, které ukazují, že se podmínky na kožešinových farmách nezměnily. Jak uvádí aktivisté, záběry byly natočeny letos - poté, co Státní veterinární správa v březnu pod veřejným tlakem provedla sérii mimořádných kontrol, při nichž neshledala žádné pochybení. Přesto jsou poruchy chování, zranění, nemoci, propadávání chodidel a malé klece pro divoká zvířata na aktuálních záběrech znovu k vidění.

„Ty záběry jsou důkazem toho, že kožešinové farmy jsou nereformovatelné. Lišky a norci strádají proto, že to jsou divoká a nedomestikovaná zvířata. Proto v klecích trpí poruchami chování, od stereotypních pohybů po vzájemnou agresivitu a kanibalismus,“ říká Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ.

Podle něho jde o systémové selhání. „Dokud budou kožešinové farmy legální, žádná veterinární kontrola utrpení lišek a norků neodstraní,“ tvrdí Marek Voršilka.

Spolek OBRAZ prosazuje zákaz kožešinových farem. Takový zákaz dnes platí již v 10 evropských zemích a v České republice se pro něj podle OBRAZu vyslovilo 68 % občanů. V reakci na kampaň se otázkou kožešinových farem vážně zabývá i ministr zemědělství, který se v červnu sešel se zástupci ochránců zvířat a v srpnu avizoval projednání tématu na koaliční radě a ve sněmovním výboru pro zemědělství. Ten se tématem již zabývá a tento čtvrtek o něm bude jednat podvýbor pro chovatelství.

„Vážíme si toho, že se ministr Jurečka tématem zabývá a jedná o něm. Nelze však přemýšlet a projednávat věčně. Věříme, že je čas na odvážné politické gesto. Shodli jsme se jako společnost na tom, že zvíře není věc. Shodněme se též na tom, že by zvíře nemělo být trápeno a zabíjeno kvůli triviálním lidským zájmům, jako jsou módní ozdoby bund. Vyzýváme proto ministra Jurečku, aby se k problému postavil čelem a po vzoru mnoha evropských zemí a v souladu s postojem 68 % občanů podpořil úplný zákaz kožešinových farem v České republice,“ dodal Voršilka.


reklama

 
Další informace |
Přijde vám důležité o takových věcech informovat? Pomozte nám s tím.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist