https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktivistum-jsme-vyplatili-temer-dva-miliony-prohlasil-u-soudu-developer
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Developer: Aktivistům jsme vyplatili dva miliony. Lže, brání se Děti Země

11.11.2011 15:28 | PLZEŇ (Ekolist.cz)
Firma Intercora prý zaplatila sdružení Děti Země 1,8 milionu korun kvůli stavbě obchodního centra Kaufland v Rokycanech. Děti Země to označily za lež. Ilustrační foto
Firma Intercora prý zaplatila sdružení Děti Země 1,8 milionu korun kvůli stavbě obchodního centra Kaufland v Rokycanech. Děti Země to označily za lež. Ilustrační foto
Pavel Pelc z developerské firmy Intercora tvrdí, že organizaci Děti Země vyplatil 1,8 milionu korun v souvislosti s výstavbou obchodního centra. Prohlásil to před plzeňským soudem, kde druhým dnem pokračuje řízení proti bývalým policistům obviněným ze sledování aktivisty Martina Hyťhy.
 

V pátek u soudu vypovídal jako svědek prokurista společnosti Intercora Pavel Pelc. Ten prohlásil, že firma v minulosti už zaplatila sdružení Děti Země 1,8 milionu korun v souvislosti se stavbou obchodního centra Kaufland v Rokycanech. Advokátka jednoho z obžalovaných bývalých policistů na místě podala trestní oznámení na Martina Hyťhu pro podezření z vydírání.

Ten nařčení rezolutně popřel. "Děti Země od Intercory nikdy žádné finanční prostředky neobdržely, neboť striktně nepřijímají žádné příspěvky ani dary od firem, které svou činností poškozují životní prostředí, a samozřejmě ani od firem, k jejichž stavebním záměrům se vyjadřují," říká Hyťha. Podle jeho prohlášení Děti Země chtějí naopak žalovat Pelce pro křivou výpověď.

Obžaloba se týká dvou bývalých policistů Pavola Jančy a Zdeňka Všahy a podnikatele Luďka Tůmy. Ti se u plzeňského okresního soudu zpovídají ze sledování aktivisty z organizace Děti Země Martina Hyťhy.

Podle státního zástupce si podnikatel policisty v srpnu 2008 najal, aby mu získali informace a údaje, které by bylo možné použít k diskreditaci Hyťhy. Ten totiž jako člen ekologické organizace tehdy dělal problémy při přípravě stavby obřího obchodního centra Hornbach. Bývalí policisté měli bez služebního důvodu lustrovat Hyťhu v policejních neveřejných databázích. Také ho sledovali a to v autě, které jim poskytl Tůma. Soudní líčení bylo odročeno na polovinu ledna.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist