https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americka-studentka-destiny-watfordova-zastavila-vznik-obri-spalovny-odpadu-a-ziskala-goldmanovu-cenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americká studentka Destiny Watfordová zastavila vznik obří spalovny odpadů. A získala Goldmanovu cenu

10.5.2016 01:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Destiny Watfordová se ještě coby studentka postavila záměru vybudovat na dohled od její školy největší spalovnu státu. A zvítězila.
Destiny Watfordová se ještě coby studentka postavila záměru vybudovat na dohled od její školy největší spalovnu státu. A zvítězila.
Mezinárodní Goldmanova cena za životní prostředí má v USA nečekaného příjemce. Je jí teprve dvacetiletá Afroameričanka Destiny Watfordová z Baltimore, která ve svém městě před třemi lety začala bojovat proti obří spalovně odpadů. A zvítězila.
 

V početné komunitě lidí, jejichž environmentální práva byla dlouho upozaďována v prospěch těžkého průmyslu, prosadila Destiny Watfordová nebývalou chuť ke změně. Inspirovala svým příkladem obyvatele z několika čtvrtí v Baltimore, aby se bránili plánům na vytvoření největší spalovny odpadů v celém státě Maryland, jen na dohled od zdejších škol.

Watfordová svůj dosavadní život v Baltimore spojila se čtvrtí vinoucí se podél Curtis Bay. Tedy s místy, kde obyvatelé v minulosti už nesčetněkrát museli udělat místo chemičkám, ropným rafinériím, čistírnám odpadních vod a dalším průmyslovým zařízením, které produkují znečištění. Těm, co zde zůstali bydlet, zatím nezbývalo mnoho důvodů k radosti. Vzduch prosycený znečišťujícími látkami se podepisoval na zdraví všech. Zdravotnická studie z roku 2013 například potvrdila, že město Baltimore se může pochlubit jedním z "nejvražednějších" ovzduší v USA. Každý rok tu na zdravotní potíže způsobené nekvalitní ovzduším zemře 130 lidí na každých 100 000 obyvatel.

Přesto se přímo v Curtis Bay od roku 2010 plánovalo vytvoření obří spalovny, která by měla nejen městu, ale celému státu Maryland přinést řešení nakládání s odpady a zdroj "čisté energie". Watfordová to tak ale neviděla. Místo toho chápala spalovnu jako místo, kam se bude každý den svážet 4000 tun odpadu z celého státu, aby se tu spálilo. Zveřejněná studie proveditelnosti záměru už tehdy zmiňovala, že provoz vyloučí do ovzduší každý den takové množství rtuti (566 kg), jako ta nejzastaralejší a nejšpinavější uhelná elektrárna. A to necelé dva kilometry od dvou veřejných škol.

Watfordová se rozhodně nenarodila jako zapálená "aktivistka". Tento posun v jejím smýšlení nastal až s vystupováním v divadelním představení "Nepřítel lidí", ve kterém účinkovala v posledním ročníku střední školy na Dni seniorů. Jednoduchý dramatický kus s hlubokým filozofickým podtextem o úloze vlády a morální odpovědnosti v případě ohrožení lidského zdraví ji ale donutil k zamyšlení nad situací v Curtis Bay a celém Baltimore. Záhy poté založila studentskou organizaci Free Your Voice („Osvoboďte svůj hlas"), se kterou začala usilovat o dosažení proklamovaných práv a sociální spravedlnost. Kampaň posléze nabrala jasný kurz, a to ochranu komunity Curtis Bay před tím, co se navenek tvářilo být „tou nejčistější budoucností státu Maryland".

Watfordová spolu s ostatními studenty z FYV začala organizovat veřejná setkání, debaty s občany, podepisování peticí a řadu občanských protestů. Podstatnou částí její kampaně bylo seznámení ostatních obyvatel města Baltimore s historickou rolí Curtis Bay coby městského průmyslového odkladiště. Většina místních totiž věděla, jak nelichotivě tato čtvrť vypadá, ale netušila vlastně, proč tomu tak je. Watfordová se ale nespokojila jen s kritikou jednoho projektu, ale sama nabídla smysluplnou alternativu, která by umožnila další rozvoj Curtis Bay. Kritický moment ale nastal až v roce 2014.

Tehdy se totiž Watfordová dozvěděla, že řada městských neziskových organizací a především Výbor baltimorských veřejných škol (BCPS) podepsali s městskou správou dohodu o budoucím odběru "čisté" energie ze spalovny. Neúnavná Watfordová je postupně přesvědčila, aby ještě jednou svůj příklon k neekologickému projektu zvážili. V květnu téhož roku pak zorganizovala velkou akci, kterou výtvarným a hudebním programem doprovodily i děti z místních škol. Zlatým hřebem se pak stala komentovaná prohlídka Curtis Bay a místa plánované výstavby spalovny, kterou uspořádala pro členy městské rady.

Do února roku 2015 se všech 22 subjektů v Baltimore, které původně projevily o energii ze spalovny zájem, rozhodly svou podporu projektu stáhnout. Připravovaná obří spalovna tak rázem zůstala bez potenciálního odbytiště a klientů a přestala být ekonomicky reálná. Hlas lidí z Curtis Bay byl skutečně poprvé opravdu slyšet. Těžiště aktivit Watfordové, která je nyní studentkou na univerzitě v Towson, se poté přesunulo do národního měřítka. I zde byla úspěšná.

S podporou lidí z celého Baltimore dosáhla u marylandského Ministerstva pro životní prostředí v roce 2016 zrušení povolení pro výstavbu spalovny. Lidé z Curtis Bay nyní na místě po spalovně usilují o vybudování recyklační linky nebo solárního parku.

Goldmanova cena (anglicky Goldman Prize) je ocenění každoročně udělované za zásadní vědecký výzkum, technické objevy či za přínos lidské společnosti. Kategorie "Environmental" oceňuje mimořádné nasazení jednotlivců, kteří hájí zájmy životního prostředí na jednom z šesti lidmi obydlených kontinentů. Rozlišuje především míru osobního nasazení a zaujetí pro věc, které pro dané osoby často znamená i velké osobní riziko. Ocenění připadá těm, kteří jsou schopni inspirovat a motivovat své lokální okolí ve snaze o lepší, čistější a ekologičtější svět. V oblasti životního prostředí je považována za jedno z nejprestižnějších ocenění.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist